Vad ska man äta efter att ha opererat in tandimplantat?

Tandimplantat är en tilltalande lösning vid tandlossning. Det som är tilltalande handlar om att man får en god möjlighet att se att ett tandimplantat tas upp av kroppen och att tanden/tänderna i fråga blir en permanent lösning som fungerar på samma sätt som de ordinarie tänderna. Detta till skillnad mot tandproteser som måste plockas ut, sättas in och skötas om på ett annorlunda sätt. Ett tandimplantat sköter man på exakt samma sätt som de vanliga tänder.

Bedöms man som en lämplig kandidat och har råd (tandimplantat är dyrare än tandproteser och täcks enbart delvis av Försäkringskassan) så är det definitivt ett bra alternativ. Det som avgör i den frågan handlar om att käkbenet måste vara tillräckligt starkt för att man ska kunna borra fast titanskruvar i det - den bedömningen görs av en tandläkare och genom en röntgen av käken i fråga.

Rent generellt så kan vi säga att livsstil och ålder kan vara avgörande kring hur man bedöms som lämplig eller ej - en person som rökt under hela sitt liv har sämre chanser än vad en icke-rökare har. Det är dock en bedömningsfråga och vi ska istället fokusera på vads om sker under- och efter en operation. Vi räknar upp några punkter:

Allmänna svar om tandimplantat

  • Operationen Tar ungefär en timme och där du som patient blir bedövad med lokalbedövning. Det ska inte göra ont. I denna del så fäster man alltså, som sagt, de titanskruvar i käken som ska förankra kronorna (“tänderna” som syns)
  • Estetik Den andra delen handlar om det estetiska där man tar fram kronor som liknar dina ordinarie tänder både till färg och utseende. Det kan ta lite tid innan dessa är färdiga och fram till dess så kommer du att få hålla till godo med provisoriska kronor
  • Smärta efteråt Man ska som patient inte känna någon extrem smärta efter att ha fått ett- eller flera tandimplantat inopererade. Däremot så kan man, som vid alla typer av ingrepp, vara svullen och öm; något som vanliga värktabletter kan ta udden av
  • mat och besvär Den första tiden handlar mycket om att vänja sig. Talet kan bli lidande och det kan vara svårt att uttala vissa ord korrekt. Det handlar mycket om träning och åter träning. Gällande mat så ska man kunna äta allting på sikt - men den första tiden efter en operation kan innebära, som vi sa, viss ömhet och där kan soppa vara en bra måltid att ställa på bordet.
  • Skötsel av tandimplantat : den första tiden efter ett ingrepp så ska man undvika att borsta direkt vid implantatet. Din tandläkare i Stockholm kommer förmodligen även att skriva ut Klorhexidlösning som du ska skölja munnen med för att undvika bakterieangrepp. Då allting har läkt så kan - och ska - du sköta implantaten på samma sätt som dina ordinarie tänder - borsta två gånger om dagen, använd tandtråd och skölj med munvatten.
  • Komplikationer? Det finns en risk att operera in tandimplantat. Det har visat sig att ungefär var sjätte patient drabbas av komplikationer efteråt - av varierande slag. Har man haft problem med tandlossning så löper man absolut störst risk och här krävs alltså att tandläkaren gör en korrekt bedömning på ett tidigt stadie. Gemensamt dock - för att förhindra komplikationer - är två saker. Nummer Ett : Välj rätt tandläkare. Antingen går du till Folktandvården eller till en privattandläkare i Stockholm som är ansluten till Privattandläkarna eller till Praktikertjänst. Det senare är viktigt då det vid problem ger en lättare resa till ersättning och nya behandlingar. Nummer två Skötseln. Många gör fel då man tänker att man inte kan få några hål i sina tandimplantat; man fuskar med skötsel i form av tandborstning och man struntar i de råd man får. Det gör att området kan bli infekterat och att tanden i fråga kan lossna. Så; skötseln av tandimplantat är exakt lika viktigt som skötseln av en ordinarie tand - om inte viktigare.

Mer info om tandimplantat.

tandoperation

30 Apr 2018