Blogg

Catering växer i Stockholm

27 jul 2017

Stockholm är den stad i Sverige där man först märker att olika trender tar form och detta är heller inte så konstigt. Stockholm är trots allt Sveriges största stad och detta gör att man där också – tack vare det stora antalet människor – är mer benägna att testa nya saker. En av dessa trender som man ser i dagsläget i Stockholm handlar om en gammal tjänst som kommer i lite nya kläder och som man sett att privatpersoner använder sig i en allt högre grad.

Det handlar här om catering och det som gjort att detta område åter har blivit populärt är att företagen verksamma inom detta har blivit betydligt mer medvetna och anpassar sina tjänster efter kundernas behov. Tidigare så skedde tvärtom; som kund beställde man catering och fick det som denna firma erbjöd. Det gick inte att påverka servicen, man kunde inte göra några som helst tillägg och då det kom till maten så fick man kanske ett förlag där man kunde välja bland två- eller tre stycken menyer.

Kort sagt; catering förr om åren var ganska tråkigt och ingenting som gemene man tänkte sig mer än till de lite större festerna. Numera då – vad är det som skiljer catering i dagsläget mot hur det såg ut förr? Jo, som vi sa ovan så kan man i Stockholm helt få sin catering skräddarsydd och anpassad efter sina egna behov. Som ett exempel för att illustrera det vi menar här kan vi säga att du ska anordna en större fest i Stockholm där du bjudit femtio personer.

Exempel på hur catering fungerar

Denna fest för femtio personer ska hållas på en lördag och tanken är att gästerna ska anlända till klockan fyra och att middagen ska serveras klockan fem. Efter maten så vill du servera efterrätt och efter denna vill du att det ska kunna dansas. Det krävs således mat, musik och en lämplig lokal som passar för femtio personer – något som gör att du inte kan anordna din fest i din lägenhet i Stockholm.

Du får här istället kontakta en cateringfirma och här kommer det fina – denna cateringfirma kan i många fall bistå med en lokal. De flesta företag inom catering i Stockholm har nämligen kontakter där de – till schyssta priser – kan hyra lokaler av olika storlekar och det är också en sådan som du kontaktar. Vidare så presenterar denna cateringfirma fyra stycken menyer varav två av dessa är helt vegetariska och gällande drycken så syr de ihop vinlistor som tagits fram efter varje meny. Musiken då? Jo, detta är också något som de ordnar och detta i form av både utrustning samt en DJ som klarar av att hantera denna.

Så kan det alltså se ut i dagsläget då det handlar om catering i Stockholm och det man ska veta här är att det heller inte spelar någon roll hur stor fest eller tillställning som ska ordnas – det finns nämligen något för alla i dagsläget.

Catering har äntligen blivit den form av service som det var tänkt att det skulle vara från början och vi får hoppas att denna trend sprider sig från Stockholm till övriga delar av Sverige. Det brukar det å andra sidan göra då det handlar om trender.

Vilka typer av restauranger finns i Stockholm?

27 jun 2017

Den som ska ut och äta i Stockholm har en hel del att välja mellan. Förutom högklassiga krogar som omskrivits i Michelinguiden, finns det även en och annan sushi- och salladsbar att hoppa in på. Utöver det finns allt från hamburgerhak, kebabkiosker och veggo-ställen. Vad passar dig bäst?

Salladsbarer

I Stockholm finns flera salladsbarer, något som passar utmärkt för den som är vegetarian eller som bara vill ha en lättare lunch eller middag. Att äta ute på salladsbar har blivit allt mer trendigt på senare år och flera av de ställen som finns i Stockholm idag har inte många år på nacken.

Det är främst till de centrala delarna av Stockholm man bör åka om man vill leta efter en bra salladsbar. ”Salladsbar Stockholm” är en fras som annars kan användas på valfri sökmotor för att snabbt få fram tips och förslag.

Högklassiga restauranger

I staden finns flertalet internationellt beryktade krogar. Dessa finns nästan uteslutande i innerstaden i stadsdelar som Vasastan, Kungsholmen, Södermalm och Östermalm. Ett besök på någon av dessa krogar lär inte göra dig besviken – men möjligen din plånbok. Som alltid får man göra en avvägning kring hur mycket man är beredd att betala för sina restaurangupplevelser. Klart är dock att få är missnöjda när de lämnar någon av dessa krogar.

Hamburgerhak

Du som gillar hamburgare har många olika krogar att testa i Stockholm. I staden, och på många andra håll i landet och Europa, har en stark hamburger-boom märkts av på senare år. På kort tid har många populära krogar, ofta med någon kändis som ägare, dykt upp på olika ställen i staden. Dessa finns utspridda nästan överallt i de centrala delarna av Stockholm – och de flesta håller en mycket hög klass.

En fördel med att besöka något av dessa hamburgerhak är att det inte behöver ta allt för hårt på plånboken. Ofta är priserna satta relativt lågt och på många ställen går det att få en riktigt bra burgare för omkring en hundralapp.

Snabbmat

Den som kommer från västra eller södra Sverige har ibland åsikter på Stockholms kebab. Och visst stämmer det att kebaben kan smaka väldigt olika beroende på var i landet man befinner sig. I Stockholm finns det, åtminstone enligt stockholmarna själva, ingen brist på bra kebabställen. Dessa återfinns både i förorterna och i de mer centrala delarna av staden.

 

Vill man ha riktigt bra kebab till ett bra pris menar många att förorterna är bättre än innerstaden. Dock gäller det att veta ungefär var man ska leta. Ett tips är att göra en snabb googling eller helt enkelt fråga någon i Stockholm om tips innan du åker någonstans.

Boka extra städhjälp inför festen

20 jun 2017

Fest på gång och mycket att göra? Då kan du ta hjälp med städningen av ett städföretag som ordnar en del av det praktiska fixandet innan festen. Att tänka ut mat, dryck, dessert, musik, dukning och eventuell skattjakt till barnen brukar vara det roliga med att ordna en fest. Städningen däremot är det många som gärna skulle slippa. Dammtorkning, golvrengöring och att skura toaletten är ofta det där måstena inför ett kalas som gör att man tappar orken och sugen. Men genom att ta hjälp utifrån av ett professionellt städföretag blir festens fixandet roligt igen.

Tänk bara på att boka städfirma i hyfsat god till så att du säkert får städning den dag och tid du behöver. Ska du ha festen hemma vill du troligen ha städningen rätt tätt inpå festen så att det städade hemmet inte hinner bli rörigt och smutsigt igen.

Mer än bara städning

Du som anlitar en städfirma kan göra rut-avdrag. Det har blivit allt vanligare att ta hjälp av en städfirma sen rut-avdraget infördes. I dag handlar städfirmornas verksamhet inte bara om att fixa renare hem. Inom rut-avdraget finns också möjlighet för dig som anlitar en firma att få hjälp med till exempel enklare trädgårdsarbete.

Du som planerar en fest vill kanske gärna ha ett garden party men orkar inte fixa till det som behövs bland gamla ruttna löv och ostyriga buskar. Ingen fara! Ta hjälp av ett städföretag som kan kratta trädgården åt dig, du kan få hjälp med lätt beskärning av buskarna. Kanske blir grenarna som firman klipper bort utmärkta buketter att sprida runt om på borden på festen! Skulle du ha för högt gräs kan en städfirma också hjälpa till med klippning av gräset för det ingår i rut-avdraget.

Om du tycker att dukningen är tråkig så kan du kolla om det är en tjänst som också kan ingå i städfirmans tjänst. Många städfirmor erbjuder långt fler tjänster än vad man kan tro. I slutänden kanske det mest är musiken, bordsplaceringen och den där skattjakten för barnen som du verkligen måste ordna själv.

Professionella städare kan hjälpa dig med både förberedelser och efterarbetet. Självklart är det skönt att vakna dagen efter en lyckad fest och känna att du ska få hjälp med städningen.

Städfirmorna arbetar i regel effektivt och noggrant och får ditt hem att se fint och fräscht ut igen.

Städning under schyssta villkor

En del tycker det känns obehagligt att anlita städföretag eftersom man hört och läst artiklar om att personalen som städar gör det under dåliga villkor. Men det kan du själv kolla upp. När du väljer städfirma kan du fråga om företagets anställda jobbar under kollektivavtal? Du som kund är det viktigaste för företagen, genom att fråga efter kollektivavtal sätter du press på cheferna vid städfirmorna. I dag finns städföretag som jobbar enligt kollektivavtalet vilket självklart är bäst för de anställda.

Ha rätt glas till rätt dryck

20 apr 2017

Ska du köpa glas? Eller ska du kanske ha en stor fest och behöver hyra glas? Oavsett gäller det att ha rätt glas till rätt dryck – och vice versa. Det är dock inte helt lätt att koma ihåg detta. Glasen kan ibland se ganska lika ut, så det gäller att inte vara för snabb när valet av glas görs, oavsett om du ska köpa eller hyra dem. Ska du hyra glas bör du kunna tala om vilka drycker som ska serveras, så att firman sedan kan välja ut det som passar bäst. Ska du köpa glas kan du behöva ta reda på det själv, eller tala med personalen om det är en välsorterad butik.  

De olika glasen och dryckerna

 • En aperitif, cocktail eller martini bör serveras i ett lågt glas med fot, alternativt ett lågt tumblerglas utan fot.
 • Champagne bör drickas ur ett högt och smalt glas, eller ett skålformat lägre glas. Oavsett skall glaset ha en fot.
 • Soft drinks. Soft drinks, så som läsk och juice bör drickas ur så kallade tumbler- eller selterglas (glas utan fötter).
 • Öl. Öl dricks normalt sett ur större glas, ibland med ett handtag. Viktigt att ha i åtanke är att glaset inte bara ska rymma ölet – utan även skummet som uppstår när det serveras.
 • Snaps och brännvin skall serveras i ett litet, spetsigt och avsmalnande glas med fot.
 • Rött och vitt vin. Vid rött vin används ett stort glas med fot. Vid vitt vin används ett liknande glas, men som är mindre till storleken.
 • Portvin, sherry och madeira ska serveras från ett starkvinsglas på fot. Ett starkvinsglas rymmer mindre än ett glas för rött eller vitt vin.
 • Kan ganska lätt förknippas med rödvinsglas. Om du ska köpa eller hyra glas bör du se till att det blir rätt. Ett glas för sauternevin rymmer lite mer än ett rödvinsglas (ungefär 10 cl).
 • Konjak dricks ur glas med fot, där själva behållaren är avsmalnad upptill. Punsch dricks vanligtvis ur mindre glas med ett litet öra. Grappa ska serveras i ett glas som liknar ett vinprovarglas, med skillnaden att den har en längre och smalare hals. För likör bör ett litet glas på fot användas. Om du ska köpa eller hyra glas bör du komma ihåg detta, eller tala med personalen.
 • Kaffe Latte. En Kaffe Latte bör serveras i tjocka, breda och ganska långa glas som tål värme bra. Just tjockheten är viktig för att den som serveras drycken inte ska bränna sig.
 • Till whiskey bör du ha ett lågt, men brett glas. Just att det är brett är viktigt för att iskuberna ska få ordentligt med utrymme.

Jobba med catering

3 apr 2017

Många svenskar drömmer om att jobba med mat. Jobbar man med catering får man vara med om hela processen från att köpa maten och laga den, till att göra snygga presentationer och servera maten på ett fint sätt.

Och jobben finns. På senare år har efterfrågan på färdiglagad mat ökat snabbt i Sverige. Det här kan också anas med egna ögon, då många olika jobbsajter ständigt har annonser som efterfrågar personal inom catering och restaurang i allmänhet.

Arbetsuppgifter

Jobbar man med catering kan man få olika typer av uppdrag. Ofta handlar det om att ordna frukostar, bruncher, luncher middagar och plockmat för olika typer av evenemang. Det här kan handla om många olika typer av rätter och stilar. Till exempel kan man få jobba med:

 • Grill-catering
 • Catering till bröllop
 • Italiensk catering
 • Catering för julbord
 • Event-catering
 • Och mer

Kort sagt kan det vara vilken typ av evenemang som helst där större grupper människor träffas. Beroende på vad det är för grupp människor och vilka önskemål det har, kan cateringen se lite annorlunda ut. Till exempel skiljer sig ju maten som serveras på politiska sammankomster och företagskonferenser från maten som serveras på barnkalas.

Att lyckas med catering

En bra grund att stå på är att man har ett brinnande intresse för mat. Vill man utbilda sig själv inom yrket finns det mängder av böcker, tv-program, kurser och information på internet. Någon formell examen i något ämne är dock inte nödvändigt. Många har börjat sin cateringverksamhet i hemmet och sakta skalat upp den i takt med att kundunderlaget och beställningarna har växt.

Så ser jobbannonserna ut

Jobbar man med catering är det ofta som kock, och man sysslar vanligtvis med mer än just bara catering. Ett exempel är en jobbannons av ett företag baserat i Uppsala, där de skriver att restaurangen har öppet för både à la carte, avhämtning, catering och buffé. Hos det här företaget i Uppsala (och även hos de flesta andra företag som inte ligger i Uppsala), jobbar man alltså inte endast med catering, utan mer än så.

Liknande annonser finns över hela landet, den här jobbannonsen av ett företag inom catering i Uppsala var bara ett exempel på en sådan. Samtidigt kan man jobba med catering utan att vara just kock. Till exempel finns en jobbannons ute på nätet där en chaufför sökes för catering. Här är det just inte fråga om matlagning, utan om att transportera ut mat, stolar och bord till olika kunder.

Internationella rätter

Matklimatet har förändrats en hel del på bara några år i Sverige. Medan det förut var hög efterfrågan på svenska rätter och ett mindre antal andra kök (italienskt, franskt t.ex.), finns det betydligt mer internationella influenser på marknaden idag. Det kan vara allt från thailändskt och indiskt till etiopiskt och amerikansk fast food.

Catering räddar festen

15 dec 2016

Problemet med att anordna en fest ligger i att man sitter på två stycken stolar samtidigt. Del så ska man vara en värd, med allt vad det innebär; matlagning, planering, ordna med dryck, se till bordsplacering, eventuellt hålla tal – styra upp allting, helt enkelt. Dels så ska man också ha roligt och vara en av deltagarna. I synnerhet så är det matlagningen som brukar vara problem och detta egentligen oavsett hur många gäster det handlar om. Som värd ska man kanske ta hand om en trerättersmiddag och ordna med allt från tillagning, uppläggning och servering. Därtill så måste man hålla koll på klockan och försöka tajma hela proceduren. Förrätten ska på något sätt övergå till varmrätten och denna ska i sin tur – utan för långt tidsglapp – vävas in i efterrätten.

Även om man lyckas med detta som värd; även om du skulle hålla en fest för dina vänner i Stockholm och se att allting flyter på enligt planerna så kommer du att missa väsentliga delar av tillställningen, du kommer inte att kunna slappna av på samma sätt som du hoppats på och festen i fråga kan lätt kännas mer som ett ok än som den chans till avslappning som den är tänkt att vara. Här har vi heller inte ens nämnt avdukning av bordet samt disken; två detaljer som även de tar en hel del tid i anspråk.

Vår lösning? Ja, varför inte vända sig till professionell hjälp och använda dig av catering? Catering är ett att anse som en välsmord maskin där man som värd ges tillåtelse att både äta kakan och ha den kvar; man kan dels servera en väldigt god mat och dels så blir man också en i sällskapet.

”God mat – catering?”, är en vanlig reaktion som kommer av hur catering förr såg ut. Här tänker man sig rostfria kärl, slabbiga uppläggningar och stinna maträtter fulla av grädde och smör. Så kanske det var – men så är det inte längre; företagen inom catering – i synnerhet i Stockholm – har anammat tidens tecken och erbjuder numera fräscha, spännande och välsmakande menyer.

Spännande menyer och tillägg i Stockholm

Talande i det sammanhanget är att det i Stockholm även finns helvegetarisk/vegansk catering och där man i och med detta verkligen fyllt ett stort behov då fler och fler hänger sig till denna typ av meny. Kort och gott: genom catering så köper man sig som värd mer tid att umgås, man får god mat och man får allt ifrån servering till avdukning  samt diskning omhändertagen.

I många fall – återigen primärt i Stockholm – så kan även spännande tillval göras, musikanläggningar, underhållning och till och med hyra av lokal (något som är en fördel i Stockholm där man generellt bor lite mer trångbott). Vi skulle säga att catering idag är ett väldigt bra alternativ; speciellt om det handlar om en lite större tillställning såsom bröllop, nyår, födelsedagsfester och personalfester. Det är också, ska tilläggas i sammanhanget, en prisvärd tjänst.