Trender som matgäster gillar

Är det så att du driver en egen restaurang eller café? Då vet du att som restaurangägare gäller det att hänga med i det som matgästerna önskar sig. Har man restaurangen i storstäderna Stockholm, Malmö eller Göteborg kommer nyheterna oftast dit först, innan den sprider sig till resten av landet. Här presenterar vi en del nya trender vi ser i storstäderna.

1. Hälsotrend

Vi ser just nu en stopr trend som har hållit sig i många år. Matgäster gillar det som både är gott men framför allt hälsosamt. Här ser vi surdegsbröd och fermenterade grönsaker och bär som sägs inneha superkrafter (lite överdrivet men ändå). Här är ursprunget lika viktigt som den nytta den gör i våra kroppar. Det ska vara ekologiskt och hållbart framtaget. Vi kommer också att se mer av vegetariska rätter och sådant som är framtaget ur växtligheterna.

2. Pop-up restauranger

Detta är en av de senaste trenderna och ett sätt att driva restauranger på, genom att resa runt med sin matlagning och ta maten til gästerna i stället för tvärtom. En pop-up-restaurang är ett av de bästa sätten att kunna introducera ett nytt koncept och finna nya kunder. Då har du inte den belastning som annars kan finnas för en restaurang som har etablerat sig och sedan ha svårt att kunna byta koncept.

3. Fest när vi äter

Alltfler restauranger inser det lyckade med att kombinera middagarna med annat; som festliga inslad som dans, stå-up-komiker, eller levande musik. Vissa matgäster vill också kunna äta sin middag relativt tidigt på kvällarna och sedan kunna ta några drinkar och stanna kvar och till exempel lyssna på musik eller dansa. Och det även en vanlig torsdag kväll.

4. Blending av drycker

Här är det drinkarna som står för den nya trenden. Då blandar man till olika druvsafter för att få fram nya, unika smaker. Man måste inte blanda drinkar enbart med sprit, utan kan med fördel blanda med olika sorters viner, som den populära Sangria, men utan frukt.

5. Texture

Här ser vi matlagning som har olika lager med olika texture. Vi kommer att se mat som känns annorlunda; soppor med frasiga bitar, knapriga grönsaker, drycker med kolsyreeffekter och flera lager

6. Ett fjärde mål mat

Detta är vad man förut skulle kunna kalla mellanmålet, som passar mellan frukost och lunch, eller mellan lunchen och middagen, alternativt efter middagen. Då handlar det om ett enklare mål, eller någon finger food.

Vi vill sitta ute när vi äter

Den som har promenerat längs Drottninggatan i Stockholm, eller Avenyn i Göteborg eller på Möllevångstorget i Malmö, vet att det är de restaurangerna som har utserveringar som också har de flesta gästerna. Har du en eller flera restauranger men saknar uteservering, kommer du att se en stor skillnad på antalet matgäster under varma och heta sommardagar om du placerar ut några bord och stolar som gör det möjligt för dina gäster att sätta sig ute med sin middag, eller glas vin. Vi är ju ett soltörstande folk här i Sverige. Mycket på grund av avsaknad av sol största delen av året. Därför vill vi ta tillvara alla soltimmar som vi faktiskt har möjlighet till det. Samtidigt är vädret inte att lita på. Även om det är sol, kan det blåsa hårda vindar som kyler ner restauranggästerna. Då kan det vara praktiskt med vindskydd på uteserveringen.

28 Jun 2018