Arbetsyta kök

För att kunna laga riktigt god mat så krävs det dels bra råvaror och dels så krävs det bra utrustning. Vidare så måste man även se till att ha tillräckligt stort utrymme för att kunna jobba på. Kort och gott – du ska ha någonstans att hacka, du ska ha någonstans att ställa saker på och dessutom så ska du ha tillräckligt med plats för att fler än du ska få plats. Köket är en social plats. Felet många gör vi sina köksrenoveringar är att man inte tänker på arbetsytan överhuvudtaget – eller att man tar i från tårna och vill ha extra allt; något som går ut över något annat.

Menas här: ett kök ska anpassas efter det utrymme som finns. Man kan inte forcera in exempelvis en köksö bara för sakens skull (då kommer utrymmet att minska och matlagningen kommer att bli lidande). Det finns några tips som vi kan ge i detta och som vi tycker att man ska ha i åtanke inför exempelvis en renovering eller om man är i behov av en mindre förändring:

  • Ta hjälp: låt exempelvis en snickare se över vilka möjligheter som finns att platsbygga en yta i ditt kök. En inredare kan också – även om de kan vara ganska dyra – komma med värdefulla tips och idéer.
  • Lägg krut på bänkskivan. Vi säger här att du bygger en köksö från scratch och att du får den anpassad efter ditt köks förutsättningar. Se till att lyxa till det med en riktig stabil och bara bänkskiva. Det skiljer inte så extremt mycket pengar mellan en ”vanlig” bänkskiva och en mer exklusiv sådan och vi menar att det är pengar som hela tiden betalar av sig.
  • Triangeln – tänk på den.

Tänk på triangeln i ditt kök

Det senare kräver en extra genomgång. För vad är det för triangel som vi talar om egentligen? Jo, om du tänker dig ditt kök och vilka tre delar (spetsar) som är viktiga i rummet så är det följande:

  • Kylskåpet
  • Spisen
  • Diskhon

Kort sagt; tre stycken områden som du ständigt kommer att återkomma till och här så ska du se till att avståndet dem emellan inte är för långt. Du ska kunna hämta något i kylen samtidigt som du har någonting puttrande på spisen utan att det hinner brännas vid. Den här triangeln och avstånden mellan spetsarna ska du definitivt vara medveten om och ha i åtanke om du planerar att renovera ditt kök. Det finns även andra mått som är viktiga och vi drar några av dessa nedan:

  • Diskbänk och arbetsbänk ska vara 90 cm höga – ge och ta fem cm beroende på hur lång du är.
  • Ytan mellan vask och spis – där du exempelvis ska hacka grönsaker och i övrigt förbereda dina måltider – ska vara minst 80-120 cm lång.
  • Överskåp. Sätt dessa 50 cm ovanför arbetsytan. Gällande djupet så är allt över 40 cm något du ska välja bort; då blir dina överskåp bara i vägen.
  • Måtten i ett parallellkök (eller mellan en köksö och exempelvis en spis) bör ligga mellan 120-140 cm. Du ska kunna öppna skåpen samtidigt som du vistas där – utan risk för att snubbla och göra dig illa. Tänk att två – minst – personer ska få plats.

kök