Blogg

Viktiga saker att tänka på då man planerar och utrustar storköket

19 aug 2020

Behöver ni utöka ert storkök? Eller har skolan fått ett nytt kök där elevernas mat ska tillagas och ni behöver köpa in nya maskiner? Det finns företag som vet vad ni kan tänkas behöva.

Innan ni köper in ny storköksutrustning bör ni prata med er kökspersonal för att få användbara tips och synpunkter. De vet hur man kan maximera och praktiskt använda lokalerna och har förmodligen idéer på hur man kan förbättra funktionaliteten i storköket. Rita upp en enkel skiss över köket och rita in de olika områdena såsom matlagning, förvaring, kyl och frys, kundkontakter och ett område där disken tas omhand.Tänk på att de som ska arbeta i köket ska kunna röra sig fritt och ha nödvändiga redskap inom räckhåll så att onödigt och tröttsamt spring för att leta efter saker undviks. Gör en lista över all den storköksutrustning som behövs för att effektivt kunna arbeta i köket och för att underlätta för personalen.

Kökspersonalen vet bäst vad som behövs och vad som inte fungerar

Några av de typiska maskiner som kan behövas i ett storkök är exempelvis en fritös, el- eller gasspis, grill, lavastensgrill, pastakokare, stekbord med mera. Man kan även behöva maskiner som underlättar arbetet och snabbar på matlagningen såsom grönsaksskärare, degblandare och bakmaskiner. Kyl och frys behövs självfallet också, likaså en bra diskmaskin med torkfunktion. Satsar man på bra storköksutrustning så blir det lättare att både tillaga och servera maten. Servicenivån ökar och med den också lönsamheten. Bra redskap och utrustning underlättar också personalens arbete och minimerar arbetsskador - något som så klart är väldigt viktigt.

Välj miljövänliga och energisnåla maskiner

Via internet kan man hitta grossister som säljer köksutrustning till restauranger och storkök. Ofta kan man redan via deras hemsidor jämföra priser men ska man utrusta ett helt kök med det allra nödvändigaste kan det vara bra att även kontakta dem personligen. Vänd er till en återförsäljare som har ett brett utbud. Då ökar chanserna för er att hitta det som passar bäst i just ert kök. Många leverantörer av storköksutrustning erbjuder även hjälp med installation av köksmaskiner. Att även ett underhållsavtal kan i vissa lägen vara bra. Då slipper man oroa sig om maskinerna börjar krångla eller blir slitna. Att också välja en leverantör av storköksutrustning som kan erbjuda energisnåla maskiner och som hjälper till med att återvinna dem när de är uttjänta kan också vara viktigt.

Det är skillnad på pizza och pizza

5 aug 2020

Kärleken till det italienska köket är välkänd. Varför är det så lätt att ta till sig? Kommer vi aldrig att tröttna på pastan och pizzan? Kanske kan några fakta om ingredienserna ge svar.

Även om rätterna ofta uppfattas som sofistikerade och genomtänkta så är ingredienserna enkla och basala. Det är centralt i den italienska maten att använda färska, enkla och ofta lokalt odlade tomater, kryddor, lökar och mjöl. Det gäller även om du äter denna mat på en restaurang i Gävle. Smakerna där påminner om de som folket i Italien har ätit i generationer. Att använda det säsongen erbjuder på bästa sätt var självklart förr när det var fattigt på landsbygden. Efter många timmars arbete på åkrar och fält så mättade spagettin och osten många hungriga magar.

Inga genvägar

Det kan låta enkelt det hela. Men faktum är att många låter sig luras av halvfabrikat och har för bråttom. Det ska ta tid att laga god mat. Det finns inget sätt att komma runt det. Lägg till en dos kärlek till hantverket, så börjar receptet bli komplett. Exempelvis måste man visa stor respekt för hur pizzadegen ska hanteras. Att känna till kvaliteten på mjöl, tiden för jäsning och temperaturen under gräddning är en vetenskap i sig. Spana efter svärtade ojämna kanter och om botten på skapelsen är lite seg, då har du sannolikt hamnat på en riktigt bra restaurang.

Mat för vänner

Italiensk mat äts ofta i grupp. Att dela en pizza eller smaka från varandras tallrikar är självklart. Om du vill hålla en smal linje, så finns det två saker du kan göra. Se till att portionerna inte blir för stora och försök hålla dig till en enkel sås på tomater, eller ta olja, vitlök och basilika på toppen. Självklart finns det ost för den som vill fylla på lite extra fett och kolhydrater, men det är frivilligt. Desserterna är ett kapitel för sig och svåra att motstå. Även här gäller att de ofta är traditionella, som tiramisu, pannacotta eller ett glas limoncello. Den italienska glassen och sorbeten är också välkända favoriter, eftersom de är en del av det här kökets segertåg över världen. Avslutningsvis kan du ta en espresso efter maten, eller istället för frukost som många italienare gör. Kaffet ska drickas snabbt och bestå av en liten kopp svart. Gillar du att ha mjölk i kaffet? Välj då en cappuccino istället. Det är en espresso med vispad mjölk på toppen.

Hamburgare av alla de slag

23 apr 2020

Idag finns det en mängd olika hamburgare som kan vara långt ifrån de traditionella. Men är det fortfarande bara nötkött som används och vilka tillbehör kan man få till sin burgare numera?

En traditionell hamburgare ska vara tillagad av nötkött men idag finns det burgare som har alla möjliga ingredienser och baser, och även de fina restaurangerna kan stolta servera denna rätt. För att generalisera så skapar man en burgare av antingen något slags kött eller något från växtriket. Vanligt är kyckling eller fläskkött från köttsidan men när det kommer till växtriket så kan man använda alla möjliga typer av bönor och ärtor som bas. Man kan till och med använda svamp, broccoli eller ärtor. Endast fantasin sätter gränser för vad man vill använda som bas. Om man väljer något från växtriket så får man ofta tillsätta något som binder ihop som till exempel linfrö eller chiafrön. En uppstickare på senare år är även halloumiburgaren, som blivit en stor favorit och som finns i en mängd olika variationer av burgare.

Får det lov att vara något till?

Även om man kan äta en hamburgare enbart så är det vanligt att man istället beställer en meny, på snabbmatsrestauranger, eller en hamburgertallrik. Vanliga tillbehör i båda fallen är friterad potatis av något slag som potatisklyftor, potatisskivor, sötpotatis eller det vanligaste: pommes frites. Ketchup är fortfarande det vanligaste såsen till, men övriga såser finns i all oändlig variation ända till truffel, bearnaise eller grönmögel. Något som också ändrat sig de senaste åren är brödet. Idag är det mer och mer ovanligt att det traditionella vita brödet med sesamfrön används till hamburgare och istället har det blivit vanligt med ett briochebröd eller något annat liknande bröd.

Nyttigt eller onyttigt

Hamburgarnas rykte att vara onyttiga är ett omtvistat faktum och beror egentligen på vad burgaren är gjord av, hur den är tillagad, vilka tillbehör som serveras till och vilken dryck som burgaren sköljs ner med. I stort sett sägs det att själva burgaren inte är onyttig om man hoppar över friterade potatisen, läsken och eventuellt också brödet. Och om det dessutom är en vegoburgare så är den lika nyttig som något annat som man kan äta ute på restaurang. Det finns även en mängd olika hamburgerrecept med något för alla smaker och plånböcker, så om man vill så kan man redan nästa helg tillverka sin egen hamburgertallrik från grunden där hemma.

Utforska nya lunchrestauranger

10 apr 2020

Fördelen med att spela på säkra kort när det kommer till valet av lunchrestaurang är att man vet vad man får. Nackdelen är att man plockar bort den trevliga möjligheten att bli överraskad.

Precis som vi behöver trygghet och vanor i vardagen så behöver vi också ibland bli överraskade och vidga våra vyer. Genom att ständigt återbesöka samma lunchrestaurang varje dag så minimerar man möjligheterna att vidga sina vyer och utveckla sina smaklökar. Utforskar man nya lunchrestauranger och öppnar upp dörren för nya smakupplevelser så öppnar man också upp dörren för ett mer spännande liv. Ens värld blir plötsligt lite större. Så var ska man börja? Hur går man tillväga för att hitta nya spännande lunchrestauranger?

Så hittar man nya restauranger

Det finns olika vägar att gå för att hitta nya bra restauranger. Antingen chansar man helt och besöker något ställe som man aldrig tidigare hört talas om innan. Då finns det såklart risk för att upplevelsen inte faller en i smaken. Man kan också ge sig ut på nätet och kolla vad som är hett just nu. Det finns mängder av forum, hemsidor och applikationer som tipsar och recenserar lunchrestauranger. Sedan kan man också fråga nära och kära om tips. Ofta är detta en bra väg till att hitta nya spännande kulinariska upplevelser. Självfallet ska man inte helt förlita sig på andras omdömen, vad som faller dem i smaken kanske inte gäller för en själv. Därför är ett bra tips att ibland helt på måfå välja restaurang och själv avgöra om den är bra eller inte.

Spänning i vardagen

Självklart är det svårt att varje dag äta lunch på nya ställen. Men att då och då testa något nytt är inte en omöjlighet. Ett bra tips är att ha en dag i veckan där man testar en ny lunchrestaurang. Kanske kan man gå ihop ett gäng, så får en person en dag varje vecka bestämma vilken restaurang som ska besökas. Har man det en schemalagd dag så blir det ofta lite enklare att genomföra. För ofta blir ju just lunchen till något som bara ska avklaras och då ofta på samma restaurang. Men att äta är ju faktiskt något som alla älskar, så varför inte göra något kul av det. Att utforska nya lunchrestauranger och utsätta sig själv för ny mat bringar inte bara spänning i vardagen, utan är också ett sätt att utveckla och utmana sitt sinne och sina smaklökar.

När du vill ha roligt på en bar i Gävle!

9 mar 2020

Livet kan kännas som väldigt mycket vardag och inte tillräckligt med glam och skratt. Hur kan det komma sig? Men en trist onsdag blir superkul på en bar i Gävle!

Ofta kan livet kännas som väldigt mycket vardag och väldigt lite helg. Vi arbetar och vi...arbetar! Jobbet är inte alltid roligt men heller inte alltid tråkigt och det är tur! Ibland behöver vardagen piggas upp en smula. Vad gör vi då? Köper en lott eller ser på en ny tevekanal? Näää...lite större krav ska man ha på tillvaron! Det finns en bar i Gävle… Det är ingen dum idé att byta miljö nån gång i veckan. Det behöver inte vara något exotiskt som utlandsresor för att ge vardagen lite extra glans. Vill du träffa vänner eller kollegor i en annan omgivning? Prova att mötas på en bar i Gävle!

Ett roligt utbud av drycker

Att välja att gå ut kan vara just det lilla lyft ni alla i sällskapet behöver för att känna er lite gladare och piggare. Hur ska då en bra bar se ut? Ja, där finns det kanske lika många åsikter som det finns människor. Spontant tänker ändå de flesta på samma sak - en trevlig lokal där man kan sitta bekvämt och samtala i normal ton. Ett ställe där det finns ordentlig variation på drycker - ja det säger sig självt kanske. En bar ska servera öl. En bar ska servera vin. En bar ska erbjuda en stor variation av roliga och goda drinkar, med eller utan alkohol. Men - hur blir det då med maten? Jo, såklart ska en bra bar i Gävle också kunna erbjuda lite gott och blandat till dryckerna! Och när vi talar om gott, hur gott är det inte med tapas? Lätt och enkelt och smakligt! Självklart har en bar en barmeny, med mer eller mindre mättande födoämnen att inta!

Att trivas och att koppla av

För dig som vill njuta av det där lilla extra finns det underhållning vissa kvällar i veckan eller så väljer du bort det! Vitsen med en bar i Gävle är just att där kan man stanna så länge eller så kort man önskar. En öl efter jobbet eller två öl med kollegorna. Eller en hel kväll med test av goda drinkar med vännerna, innan man skiljs åt eller går vidare till andra nöjen. Valfriheten är stor och vardagen blev just mycket roligare! Vi rekommenderar den här hemsidan: https://www.joesburger.se/

Italiensk mat är den godaste maten

18 feb 2020

Är du på humör för en restaurangkväll med god mat? Älskar du pizza och andra goda italienska rätter? Vill du rentav ta ett glas rött och italienskt och väldoftande vin till? Välkommen in!

Inte för inte är vi väldigt många som har en speciell förkärlek för italiensk mat. Vad det beror på är kanske svårt att förklara men en förklaring kan vara att det är så himla gott! Vi har under ganska många år haft relativt många italienare boende i Sverige som gärna och generöst delat med sig både av recept och råd och av sin matlagning. Italien är också relativt närbeläget geografiskt och vi har en tradition av att resa dit på semester och därmed har vi också lärt oss hur riktig italiensk mat ska smaka - och dofta. Idag har nog varenda ort i landet minst en pizzeria, och många har flera. Det säger en hel del om hur populärt det är.

Behöver italiensk mat vara mer än pizza?

Svaret är - egentligen inte! En pizza innehåller för det mesta allt man kan begära, speciellt som den kan innehålla lite av varje. Man ser sällan en pizza med innehållet i en konservburk med ärtor och morötter som topping men tja, varför inte? Variationen är i det närmaste oändlig. Pizza är förstahandsvalet för trötta och stressade vardagsmänniskor överallt och hemgjord pizza med speciellt utvalda ingredienser och omsorgsfullt tillagad deg och tomatsås fungerar suveränt som festmat också. För att inte tala om hur trevligt det är att gå på restaurang och låta proffsen stå för pizzalagandet! Å andra sidan - jo, italiensk mat innehåller otroligt mycket mer som är godare än gott. Allt ifrån en välgjord puttrande lasagne med mycket smakrik ost till olika kötträtter med lamm eller kalv. Inte att förglömma skaldjuren. Italien har mycket kust och mycket hav. Och där gör man inte specifika matsedlar med vegetariska rätter, de bara finns som en självklarhet.

Du vet att du vill ha en utekväll

Lämna bekymmer och matlagning hemma, be morfar passa eventuella barn och hundar och gå till en äkta Italiensk pizzeria. Kom in, möts av ljus och dukade bord och glad och vänlig personal. Andas in och totaldrabbas direkt av doften från många ljuvliga rätter. Glid in och slå er ner och välj det ni helst vill ha, från smaskiga små förrätter via maffigt goda pizzor till små söta desserter. Och visst vill ni ha ett glas vin till och en god espresso som avslutning?

Världens bästa hamburgare i Södertälje

5 feb 2020

När du vill bjuda dina vänner på din allra bästa hamburgare i Södertälje är det läge att ni går till en restaurang som gör måltiden till en totalupplevelse.

Många är gourmetkockar själva hemma i sina kök, och älskar att laga mat från grunden. Men ska man bjuda hem sina vänner på världens bästa hamburgare i Södertälje blir det lite mer pyssel. Att laga mat till många är man kanske inte så bekväm med, och man ska både handla, laga maten och ta hand om disken, och kanske vill man hinna städa först också. Det är inte så kul att ta hem kompisar till en stökig liten lya, där det är svårt för alla att få plats. Det viktigaste är att kompisgänget får träffas, och att det verkligen blir av att man ses. Gå i så fall hellre till en mysig restaurang, så kan du själv koppla av från allt köksarbete.

Hamburgare passar för folk i alla åldrar

En riktig hamburgerrestaurang serverar kvalitetsmat, så det är så långt från enklare gatukök du kan komma. Det finns högrevsburgare med goda såser och färska grönsaker, och det är lika mycket gourmetmat som den du själv kan göra hemma. Goda hamburgare är nyttig mat och passar för folk i alla åldrar, inte bara för ungdomar. Passa på och fira födelsedagen på en restaurang som har både hamburgare och mycket annat på menyn. Kyckling, fisk eller vegetariska alternativ gör att alla kan vara med, eftersom det finns vällagad gourmetmat för alla smaker. En helgpappa som vill bjuda sina barn och ungdomar på något extra gott, kan till exempel ta med dem på hamburgerrestaurang. Det förslaget kommer garanterat att bli uppskattat.

Måltiden en totalupplevelse

Att bli serverad en riktigt god måltid är en lyx i den stressiga vardagen, och det är bra om man kan gå till en restaurang, sitta i lugn och ro och njuta av maten. Måltiden blir då en totalupplevelse. Firar man exempelvis en förlovningsdag, är det ett bra tillfälle att gå ut och äta något gott.

Oavsett anledningen till att man besöker en restaurang och till exempel väljer hamburgare, är det extra festligt om miljön är mysig. Kanske vill man dricka något gott också. Att gå till en hamburgerrestaurang är att kunna festa till ett överkomligt pris. För ensamstående är det skönt att komma ut bland folk lite, och en grillad hamburgare med stil och finess kan mycket väl kännas som världens bästa.

Lunchens historia

21 nov 2019

Visste du att det inte är så länge som vi har ätit "lunch" i Sverige? Enligt Wikipedia är "lunch" dagens andra måltid (första är väl frukosten) och man avser då den mat som man äter mitt på dagen. Ordet lunch kommer från engelskans "luncheon" som är ett av två ord som kommer från "lounge" som betyder brödstycke eller oststycke och "nuncheon" som betyder lätt måltid.

Innan vi kallade lunchen för lunch, kallades den för middag = mitt på dagen, men med tiden  förflyttades middagen från "mitt på dagen" till senare. Innan vi kallade lunchen för "lunch", kallade vi den för "frukost" eller en "andra frukost". I danskan säger man fortfarande "frokost" om lunch medan frukosten kallas för "morgenmad". På den svenska landsbygden kallade man länge frukost för "morgonmat" och lunchen för "frukost" och middagen för "kvällsmat" (eller kvällsvard). I södra Sverige benämner man måltiderna; "frukost", "middag" och "kvällsmat". Så vilka ord vill du använda om dessa måltider?

Med urbanseringen förlades måltiden senare

I Sverige förlades "middagen" allt sernare på dagarna i och med urbaniseringen som gjorde att människornas arbetsdag slutade allt senare på dagarna. När den var slut ville man äta gemensamt, vilket förlade middagarna till efter 5 på kvällarna. Och dagens benämning på måltiden som intas på eller i närheten av arbetsplatsen fick sitt namn "lunch" vilket alla vet idag vad det betyder och innebär. Ofta äter man kanske något mer enkelt till lunch och mer bastant till middagen. Man sparar sig till den större middagen som man intar med sin familj när den är samlad efter arbetsdagen. Eller så kanske man äter sitt huvudmål vid lunchtid, och endast fikar något enklare till kvällen.

Lunchen är individuell

Med tiden har "lunch" blivit ett begrepp i Sverige. Antingen går man ut och äter och använder den tiden när man intar sin lunch till att lära känna varandra bättre på en arbetsplats. Man kanske använder lunchen till att göra affärer, begreppet "affärslunch" har blivit synonymt med storslagen, dyr och välsmakande och med en touch av lyx. Det gäller väl att smida medan järnet är varmt och göra sina bästa deals med den som man vill smida affärerna med. Av alla dessa anledningar har det vuxit upp lunchrestauranger som svampar i skogen. Många restauranger baserar hela sin inkomst just på luncherna när alla ska iväg och äta sin lunch mitt under arbetsdagen. Är du sugen på lunch i Södertälje? Läs då mer på: https://www.lunchsödertälje.se.

Att göra hälsosam mat

8 okt 2019

Ska man göra hälsosam mat, är så gott som alltid mat som man själv tillagar från grunden. Utesluter man köttet, och baserar maten helt och hållet på grönsaker, är det viktigt att maten baseras på mättande grönsaker som innehåller mycket protein och mineraler och järn. Då går det inte att basera den endast på tomater och gurka.

Men även vegetarianer och veganer kan få idétorka på vilken mat som man kan göra som verkligen är god och som man så gärna äter. Blickar man endast på svensk husmanskost, så finns det inte så många recept som innehåller så många grönsaker att man endast kan äta grönsaker utan någon kötträtt.

Eftersom svensk husmanskost, är från en tid när man inte kunde importera så många grönsaker, åt man oftast rotfrukter, men idag vill man kunna addera färska och fräscha grönsaker och inte bara äta rotfrukter hela året om. Därför kan det löna sig att blicka på andra matkulturer som innehåller fler grönsaker och som adderar mycket fina och goda kryddor. Här kommer några sådana förslag på maträtter från andra kök världen runt.

Beställ libanesisk catering i Stockholm

Asiatisk mat

Blickar man på mat som man gör i Kina, Japan, Korea och den delen av världen, innehåller den maten främst grönsaker, och ris. Det finns visserligen många kött- och fiskrätter som de gärna använder, men de använder en mycket större andel grönsaker än vad vi gör. Gemensamt för maten från Kina, Japan och Korea är att den äts med pinnar, och/eller sked. Därför ser man oftast till att hacka maten i lago stora munsbitar så att den blir lättare att äta utan att behöva skära den i lagom stora munsbitar. Oftast tillagar man maten, antingen i varma eller kalla rätter och med marinad. Så i princip kan man tillaga vilken grönsak som helst, i marinad. När man sedan väl har marinerat grönsakerna kan man steka dem, eller äta dem kalla. 

Recept på marinad:

1/2 dl japansk soja (Kikkoman), 1/2 tsk socker, svartpepper efter egen smak, 1/2 dl risvinäger, 1/2 dl sesamolja, 1/2 tsk majonnäs, 1/2 tsk senap. Blanda allt mycket väl och häll över grönsakerna. Stek dem sedan, eller ät dem rumsvarma.

Mat från Mellanöstern

När det kommer till mat från Mellanöstern är det främst libanesisk mat som har blivit den mest omtyckta maten, så har du bara möjligheten att besöka en libanesiska restaurang, kommer du inte att bli besviken. Maten som tillagas på sådana restauranger kommer i små rätter, oftast efter varandra. De serveras på små assietter och det är inte alls ovanligt att man får 20-30 rätter under en måltid. De serveras  först kalla, sedan varma och till sist får man sött te med baklava eller någon glass. Allt är utsökt och mycket smakrikt. Och de allra flesta maträtterna är baserade på grönsaker, även om det finns rikt med rätter av kött och fisk. Här kommer några klassiska rätter som du säkert redan har smakat.

Baba Ganoush

Baba Ganoush är en väldigt god röra på auberginer som man först grillar i ugnen eller på grillen med olivolja som man ringlar över den. Sedan gröper man ur aubergineköttet och blandar det med vitlök, chili, mynta spiskummin och tahini (sesampasta), salt, peppar och citron. Man tillgar Baba Ganoush på 3 auberginer, 1 dl olivolja, 3 vitlöksklyftor, 1 röd chilifrukt, 1 tsk spiskummin, 1 msk tahini, salt och peppar efter smak och 1 citron.

Hummus

Hummus är en mycket god röra på kikärter, vitläk och tahini. Alla ingredienser mixas till en slät röra som passar till allt. Den görs på: 1 burk färdigkokta kikärter, 1 vitlöksklyfta, 2 msk tahini, 3 msk färskpressad citronjuice, 1/2 tsk spiskummin, 1 dl olivolja, salt och peppar efter smak.

Tabbouleh

Detta är en mycket god och mättande sallad på bulgur. Först kokar man bulgur med lättsaltat vatten i 10 minuter. Finns bruksanvisning på paketet. Skölj sedan persilja med stora blad – finns i affärer som säljer Mellanösternmat. Skala och finhacka lök och tomater. Den görs på: 2dl bulgur, 2 dl vatten, 100 gr persilja, 1 gul lök, 3 tomater, 2 tsk paprikapulver, 1 tsk salt, 1/2 svartpeppar, 1/2 dl färskpressad citrojuice, 1/2 dl olivolja.

––>Tyckte du att maten verkar svår att tillaga? Beställ hem libanesisk catering som inspiration. Här kan du läsa mer om libanesisk catering som du kan få tag på i Stockholm på: http://www.beirutcafe.se.

Hyra foodtruck när du inte orkar göra maten

12 sep 2019

Ibland är det inte alltid som inspirationen flödar direkt. Man har bjudit alla sina vänner på en middag. Det är ens tur att bjuda nu när alla andra har bjudit till och ordnat med fester och gort världens finaste middagar. Men det finns inte en idé om någon matlagning och middag måste man laga. Alla är hungriga och helst ska maten serveras genast. När orken och idéerna tryter kan man faktiskt hyra foodtruck. Eller så kanske företaget ska arrangera en kick-off, julfest eller något jubileum. Vill man då göra något annat än bara vistas inom fyra väggar och alltid ha samma arrangemang som man alltid har, kan man göra något annorlunda, som att hyra en foodtruck.

Så fungerar det att hyra en foodtruck

Det kostar en avgift att köra ut en foodtruck. Antingen kan man betala innan, eller efter, när man väl ser hur hungriga ens gäster faktiskt är och märker hur mycket de äter för. OM man väljer att hyra en foodtruck, innebär det att bilen med maten kommer ut till den adress som man har bett att bilen ska komma ut till. Då lagar företaget maten i sin foodtruck. Var och en beställer själv det man vill ha. Maten lagas i foodtrucken, den som har beställt får den rykande färsk och man sätter sig där man önskar. Vet företaget på förhand vilken mat som man önskar att äta, kan de ha maten färdig på förhand, så får alla maten samtidigt. Annars kan det bli kö vid foodtrucken. Man slipper disk och servering – hyr man en foodtruck, slipper företaget som har hyrt den, både diska och servera. Oftast serverar man på papperstallrikar, i pappersglas, man kanske äter med fingrarna och slipper på så sätt diska bestick. 

foodtruck

Vilken mat önskar man?

Det finns det mesta inom foodtruck-branschen; men mest är det mat som just nu är väldigt populärt; mexikansk mat, vegansk, vegetarisk mat, hamburgare, grillad mat, libanesisk mat men inte pizza. Det som krävs med foodtruck är just att maten ska kunna tillagas i foodtrycken, då går stora pizzaugnar bort. Oftast gör man mat som man kan äta med fingrarna, som plockmat, fingermat, mycket sallad och grönsaker som man kan äta för hand. Den mat som just nu är som mest populär är den veganska men som smakar som annat kött. Det är även populärt med mat från Kalifornien, Medelhavet, Mellanöstern och Asien. Annat som är populärt är mat med mycket smaker. Det kanske är därför som mat från Asien, Indien och Mellanöstern är så populärt då de har så många kryddor i sin mat. 

Underhållning till festen

12 jun 2019

När man planerar fester eller event är det mycket som ska klaffa och det kräver noggrann planering. Man måste hitta ett bra datum när man tror att så många som möjligt kan dyka upp. Det är sällan bra att välja ett datum runt högtider då många är uppbokade.

Planera noga

Sedan gäller det att hitta en passande fest- eller konferenslokal som har allt man eftersöker. Lokalen är viktigare än man tror och bör vara i linje med festen eller eventes tema. Samma gäller måltiderna. För att det inte ska bli långtråkigt behöver man bryta av med någon form av underhållning. Det brukar vara mycket uppskattat när deltagarna bjuds på underhållning av någon form. Det kan handla om musik, uppträdanden, lekar, tävlingar eller varför inte en trollkarl som trollbinder deltagarna?

Underhållning

På festen är det mycket trevligt med lite avslappnande underhållning. Vem gillar inte till exempel livemusik på sommarfesten eller konferensen? Det är något visst med ett bra band eller skönsång. Det brukar få igång festen på ett härligt sätt. Det finns många företag som specialiserat sig på att hyra ut artister till olika tillställningar. Det finns något för alla smaker.

Vill man ha ett bra coverband som spelar musik som alla känner igen, en etablerad artist eller en stå-uppare som får publiken att skratta och känna igen sig.

Trollerishower

Trolleri och magi är något som alltid fascinerat människor i alla tider. Det blir alltid förvånade uttryck bland de som tittar och ibland frustration. Hur sjutton bar han eller hon sig åt? Det är vanligt att publiken får interagera i tricken vilken är extra spännande eftersom det inte går att repetera innan.

trollerishow

Mat och dryck

Självklart måste man äta och dricka under festen eller konferensen. Vissa festlokaler eller konferensanläggningar erbjuder alla måltider. Det är mycket smidigt och enkelt och kvalitén är ofta mycket bra. Det går att skräddarsy allt beroende på tema eller önskningar och behov. 

Det går att välja på bordservering eller uppdukad buffé. Man behöver inte bry sig om matlagning, servering eller avdukning och städning efteråt. 

När det inte erbjuds måltider i lokalen kan man lösa det genom att anlita catering. Det finns många aktörer med mat från världens alla hörn. Allt kan även här skötas av företaget som står för cateringen. Det går att hyra in personal som sköter allt, eller att man får en fullständig buffé levererad till festen eller konferensen. De tar även hand om disk och annat som krävs.

 

 

Hjälp med matlagning och städning när du blir äldre

7 jun 2019

Det som är lite sorgligt med att bli äldre är att man ofrånkomligen med tiden tappar förmågan att göra saker man tycker om, om det så är någon typ av motion, att dansa, klättra i berg eller – att laga mat. Den som har matlagning som passion vet vilka känslor det kan framkalla, från planeringen av menyn till inköp av råvaror och så själva matlagningen. Det spelar ingen roll om man lagar mat till vardag eller till fest, matlagningen lockar och skänker glädje. När man blivit så gammal att man inte längre orkar vare sig handla eller stå vid spisen kan det nästan kännas som att livet har tappat lite av sin mening.

Hemtjänst – en modern företeelse

Det är för att äldre ska kunna fortsätta leva på ett så normalt sätt som möjligt i sina hem som vi har hemtjänst i Sverige. För många unga kanske konceptet hemtjänst känns som något som alltid funnits, men faktum är att systemet med hemtjänst började växa fram i Sverige först i början av 60-talet, och i sin nuvarande form är hemtjänsten inte mer än några decennier gammal.

Hemtjänst i Stockholm

Alla som känner behov av hjälp i hemmet, vare sig det är med enkla hushållsbestyr eller hygien och omvårdnad, har rätt att ansöka om äldreomsorg i hemmet, hemtjänst. Stockholms kommun har en bra hemsida där man beskriver hur man ansöker om hemtjänst, hur ansökningarna utreds och vad som händer om du blir beviljad eller nekad hemtjänst.

När du ansökt om hemtjänst blir din ansökan behandlad av en biståndshandläggare som gör en bedömning av om du har rätt till omsorg och i så fall i vilken utsträckning. Har du svårt att röra dig och svårt att stå still länge, kan du till exempel få hjälp av hemtjänstpersonal att städa, tvätta och laga mat.

Den fantastiska hemtjänsten

Rätten till en hemtjänst är en fantastisk del av vår välfärd, och någonting vi ska vara stolta och glada över och inte ta för given. Den som blir beviljad hemtjänst får en chans att fortsätta göra saker de tycker om, som till exempel att laga mat. Hemtjänstpersonalen blir som en förlängd arm, som kroppsligen gör det den äldre inte klarar av. För den äldre blir det ett sätt att fortsätta göra det man tycker är roligt och givande.

En bra hemtjänstpersonal tar heller inte över alla sysslor utan urskiljning, utan gör en bedömning av vad den äldre kan göra själv och inte. Klarar man att skära grönsaker medan man sitter vid ett bord kan hemtjänstpersonalen göra det tunga arbetet med att hantera grytor och kastruller, plocka fram, diska och ställa undan. Matlagningen blir ett samarbete, där den äldre får hålla i dirigentpinnen och vara den som leder. Ett bra sätt att bli gammal på.

Du hittar mer information om hur det här med hemtjänst fungerar på hemsidan https://www.hemtjänststockholm.nu

hemtjänst

När det blir för mycket av det goda

5 jun 2019

Vin och mat är livet, tycker många. Och visst har de rätt, men den som värdesätter även andra saker i livet vet att man också måste vara försiktig med det som är underbart. För mycket av det goda är aldrig bra, det gäller våra laster precis som det gäller träning och att leva hälsosamt, som för vissa personer idag faktiskt också börjar likna något sorts missbruk. Nej, lagom åt alla håll, det är vår devis. Man ska tillåta sig själv att njuta av en god måltid och ett par glas vin, och inte känna dåligt samvete över det.

Men den överkonsumtion av alkohol och onyttigheter som vi ofta ser i Sverige idag, den är inte bra. I kombination med en stillasittande livsstil, där vi hellre tar rulltrappan än kliver upp några få trappsteg, eller sätter oss ner i tunnelbanan så fort vi stigit ombord, den håller på att leda många av oss i fördärvet.

Åderbråck håller på att bli en folksjukdom

Många hjärt- och kärlsjukdomar är resultatet av övervikt och en stillasittande livsstil. De flesta av oss har arbeten där vi inte rör på oss särskilt mycket, det gäller till exempel alla som jobbar på kontor. Därför har det blivit allt vanligare att svenskar drabbas av åderbråck på benen. Åderbråck är en typisk åkomma som drabbar den som är överviktig och inte motionerar tillräckligt. Den orsakas av att venerna i benen inte orkar pumpa upp blodet, som då blir kvar i venerna och töjer ut dem. Till slut blir venerna tjocka och slingriga och syns under huden som blåa gummisnoddar.

Åderbråck är delvis ärftligt, och förr i tiden var det inte många förutom de som hade det i släkten som drabbades. Men idag ser vi att människor får åderbråck allt längre ner i åldrarna, och orsaken är oftast övervikt och att man inte rört på sig tillräckligt. Det här är ett samhällsproblem, för även om åderbråck inte är direkt farligt så är de mycket besvärande, och de kan även leda till värre symtom som bensår och blodproppar.

åderbråck

Åderbråcksbehandling får man bekosta själv

Vill man ta bort åderbråcken för att man tycker att de är missprydande, så får man bekosta behandlingen själv. Det är bara åderbråck som bedöms kunna leda till värre symtom som bekostas av landstinget. Det går relativt enkelt att ta bort åderbråck, men det är dyrt och det bästa är så klart att helt försöka undvika att de uppstår från början.

Så visst ska vi njuta av livet och allt det goda det ger oss. Men vill vi verkligen vara snälla mot våra kroppar ska vi även underhålla dem med träning och motion, något som faktiskt också kan ge oss känslor av välmående och tillfredsställelse när vi väl kommit över de där motiga första gångerna. På så sätt slipper vi hjärt- och kärlsjukdomar och komplikationer som åderbråck.

Läs mer om åderbråck på https://narvakirurg.se/

Ska du arrangera ett barnkalas?

8 apr 2019

Du som är småbarnsförälder, har säkert märkt att barnkalasen som barnen är bjudna till blir bara större och större. Det är inte helt ovanligt att barnen blir bjudna till Junibacken (i Stockholm) eller någon Mac Donalds restaurang eller till en bowling, eller en hel simhall. Det finns kalas med clowner, med magiker, med all möjlig underhållning för barnen. För föräldrarna blir det nästan som en tävling där det gäller att bräcka det senaste som barnen har varit bjudna till, när det är dags för det egna barnet att bjuda till kalas. Vad ska man bjuda på som är i stil med det senaste kalas som barnet har blivit bjuden till? Till sist kan det vara svårt att veta hur man ska bräcka de andra föräldrarnas påhittighet. Därför kommer vi här med olika tips och förslag på annorlunda barnkalas.

barnkalas

Femkamp på Gröna Lund eller Liseberg

Vill man ha kalaset på en nöjesattraktion, kan man ha en femkamp på platsen. Det kan bli lite väl dyrt att bjuda alla barnen på åkattraktionerna, men man kan ändå ha kalaset där och ge barnen möjlighet att tävla i femkamp. Det är bra mycket billigare med femkamp som barnen kan mäta sina krafter mot varandra. Många barnkalas, bjuder in alla barn på barnkalasen och då kan man dela in klassen i 3-4 grupper och på så sätt tävla mot varandra, eller så delar man in dem i två grupper som tävlar mot varandra. Om man väljer att ha kalaset på en åkattraktion är det vikigt att föräldrarna är med och organiserar tävlingarna och har koll på barnen, så att ingen rymmer plötsligt.

Utegrillning med mini-OS

Om man har ungar som gillar att vara utomhus, kan man ta med sig grillen och ta alla till en utomhusplats, där man kan arrangera ett litet mini-OS, med olika grenar som barnen kan tävla mot varandra. Då kan man, om man vill, göra små väster med olika nummer, och sedan när de har tävlat i längdhopp, höjdhopp, och stafett, sedan bjuda på grillad mat. Efteråt kan de leka kurragömma eller något annat roligt utomhus, tills föräldrarna kommer och hämtar dem.

Hoppborg i egna trädgården

Vill man ha ett mer stillsamt kalas, kan man vara i den egna trädgården och ställa en hoppborg där. Tänk bara på att en hoppborg kräver ett extra elverk som ser till att luft pumpas in i hoppborgen, så den inte plötsligt sackar ihop och luften går ur den. Läs mer här om hur du kan hyra elverk: https://www.hyraelverkstockholm.se.

Vad behöver man till festen?

1 mar 2019

När man ska anordna en större fest är det mycket man måste tänka på för att det ska bli lyckat. Det ska skickas personliga inbjudningskort till alla gäster, allt mat och dryck måste ordnas, oavsettt man tänker laga maten själva eller ta in catering, lokal, dekoration, underhållning med mera.

Det är ett ganska stort arbete att anordna en stor fest och man man vara noga med planeringen och göra allt i god tid före festen.

Var ska festen vara?

Beroende på hur många gäster festen ska ha behöver man bestämma var festen ska äga rum. En mindre fest kan man ju ha hemma förutsatt att man inte bor för litet. Är det en stor fest måste man se sig om efter en festlokal.

Det finns många festlokaler i stockholmsområdet att välja på. Vissa är just en festlokal som man hyr och ordnar allt annat till festen själv, medan andra festlokaler erbjuder all tänkbar service som till exempel kompletta menyer med mat och dryck samt serveringspersonal. Ett exempel på en sådan festlokal är: www.festlokalhagaforum.se.

Mat och dryck

Visst är det trevligt med god hemlagad mat på festen, men det kräver mycket planering och mycket arbete på festen. Risken är stor att man blir stående i köket istället för att delta i festligheterna. Men om man ska laga all mat själv måste man förbereda så mycket som möjligt i förväg. Det som går att laga i förväg kan värmas på plats. Drycker köper man in i förväg, men kom ihåg att inte köpa för lite så det tar slut innan festen är det. Tag kvitto så kan man lämna tillbaka drycken som blir över istället.

Då är det betydligt enklare att anlita catering eller ännu enklare om man hyr en festlokal som erbjuder mat och dryck på plats. Det finns idag ett stort utbud av cateringtjänster med mat från hela världens kök. Företaget leverar maten och dukar upp och tar sedan med sig allt efteråt. Enkelt och smidigt.

Underhållning

Beroende på festens karraktär kan det vara trevlgit med någon sorts underhållning. En musikanläggning vill de flesta ha. Oftast har festlokalen egen utrustning men det går såklart att hyra. Ett trevligt inslag på festen är livemusik av ett musikband eller trubadur. Det är mycket populärt att hyra in en rolig standup-komiker som garanterat kommer få alla på gott humör. Om det är ett företagsevent kan det vara effektfullt att skräddarsy ett personligt uppträdande i linje med företagets önskemål.

röda mattan tll festen

← Äldre inlägg