Spara in pengar på mat

Den största utgiften i en familj är inte hyra, bil eller nöjen – istället så är det maten som ofta har en förmåga att dra iväg. Märk väl; med ett övertrasserat matkonto menar vi här inte dyra restaurangbesök som bidragande orsak (de räknar vi inte ens med) utan vi menar det du köper hem, tillagar och serverar. I många fall så handlar det inte om att man köper ”lyxig” mat. Det handlar istället om att man har fel vanor och att man handlar på fel sätt.  Vi ger några typiska exempel på mathandling som kan få plånboken att öppna sig mer än den borde göra.

  • Du handlar då du är hungrig. Går du omkring hungrig i affären så kommer du att fylla din korg snabbare än om du går omkring mätt och belåten. Förmodligen så kommer du att se en väldigt massa olika maträtter för ditt inre och du kommer att lägga ner en massa ingredienser som egentligen inte skulle behövas.
  • Du planerar inte: det hör ihop med den förra punkten. Handlar du lite på måfå och på uppstuds så blir det dyrare än om du tar dig tid att göra en matsedel för hela veckan. Se det som en roligt detalj i familjelivet; alla får önska varsin maträtt (inom rimliga gränser) och så fyller ni ut. Ju äldre barnen är, desto mer delaktiga kan de vara i matlagningen också.
  • Du handlar varje dag. Som du märker: våra tre punkter hör ihop. Genom att veckohandla – med ert matschema som bas – så kommer ni väldigt mycket billigare undan. Så enkelt är det.

Där har vi de tre starkast bidragande orsak till varför du står där den 24e varje månad, kliar dig i huvudet och funderar på var pengarna tog vägen. Men, du ska även vara medveten om att du hela tiden råkar ut för små fällor då du går i matbutiken och vi tänkte peka på några vanliga sådana fallgropar som du ska försöka undvika.

  • Ner med blicken. De flesta affärer sätter lite dyrare varor i mitten – i ögonhöjd – medan de med lägre priser placeras högt upp eller långt ner.
  • Strunta i påsen. Köp ett par tygkassar och ta med dig istället. Varje påse i affären kostar runt två kronor – en enorm vinst för handlaren och en ren förlust i det långa loppet för dig. Men, då får jag ju inga soppåsar? De säljs inne i butiken – till ett betydligt lägre styckpris.

Rabatt – extrapris – billigt, billigt! Nja. Kontrollera med hjälp av en miniräknare först. Hur mycket skulle du få betala per meter toapapper egentligen om du jämför med en annan förpackning? Hur mycket skulle det kosta att köpa en hel lax, dela upp och frysa in istället för att köpa de mindre bitarna? Du har en miniräknare med dig i mobilen – använd den!

spara pengar