Är du trött på ditt kök?

Vi är vanedjur och till mångt och mycket så eftersträvar de flesta av oss trygghet. Det ska kännas tryggt att komma hem till sin bostad och veta att allting finns där man är van att sakerna i fråga finns. Vi har egna platser - vi äter på samma ställen, vi sitter på samma plats i soffan framför tvn och vi skapar egna rutiner där varje familjemedlem håller sig inom de givna mallarna. Tryggt - men enformigt och tråkigt i längden.

Man ska även komma ihåg att man mår bra av att förändra också. Ser man till hur köket utvecklats så blir det tydligt. Förr så var köket lite av en enmansshow där kvinnan i familjen skötte allting. Köket i fråga var funktionellt och gärna mindre till ytan. Det var en plats för att laga mat i. Punkt.

Anlita en målare och få en stor effekt för en mindre peng

Nu? Köket är en plats för alla, en social scen där man kan samlas efter en dag och samtala. Det är ingen slump att dagens planlösningar är öppna och där köket är integrerat i något annat rum - lämpligen vardagsrummet. Våra behov har förändrats och vår syn på matlagning har kommit att delas av alla i en familj där samtliga vill delat, lära sig och hjälpa varandra. Härligt.

Men, i och med detta så infaller också en tristess. Som i alla andra rum där man spenderar mycket tid så kan man bli less och trött på inredningen. Köket är definitivt inget undantag - men det finns en tydlig skillnad.

Det är dyrt att renovera ett kök. Vitvaror är dyra, köksskåp kostar mycket pengar och bänkskivor har en förmåga att bli lite mer kostsamma än vad man från början tänkt sig. Vi tänkte dock ge ett annat tips som är betydligt billigare - och som ofta ger en bättre effekt: att anlita en målare och måla om.

Välj en färg som alla trivs med

Gällande en målare så anser vi att man bör anlita en sådan. Det ligger i det uppenbara: ni får ett avsevärt mycket bättre jobb om ni anlitar en målare i Stockholm än om ni själva gör det. Många rycker på axlarna åt olika målerijobb och ser en målare som en onödig kostnad. Det är det inte. Man betalar för ett hantverk, på samma sätt som man betalar för en plattsättare eller för en snickare. En målare och tjänsten är inkluderad i Rot-avdraget och det är således en ganska blygsam kostnad. Ett kök är sällan så pass stort att det krävs flera dagars jobb.

Vilken färg då? Många väljer idag att måla om l lite murrigare färger. Blått är populärt, mörkare grönt likaså och även en ne svalare nyans - ljusbeige - har visat sig tilltala många. Här tycker vi dock att man ska vara medveten om att en extrem förändring kan vara tilltalande direkt - men samtidigt skapa en leda på sikt. Det kan tala mot en radikal förändring.

Å andra sidan dock: en målare är bara ett samtal bort och det går att måla om igen om man tröttnar. Varför inte välja ut tre färger som ni alla trivs med och hålla en omröstning kring vilken som slutligen ska appliceras i köket? I och med att alla numera använder köket så ska alla ha samma rösträtt. Våga och vinn - gör ditt kök till en roligare plats att laga mat i.

Lästips: måla köksluckor

21 Jun 2018