Att göra hälsosam mat

Ska man göra hälsosam mat, är så gott som alltid mat som man själv tillagar från grunden. Utesluter man köttet, och baserar maten helt och hållet på grönsaker, är det viktigt att maten baseras på mättande grönsaker som innehåller mycket protein och mineraler och järn. Då går det inte att basera den endast på tomater och gurka.

Men även vegetarianer och veganer kan få idétorka på vilken mat som man kan göra som verkligen är god och som man så gärna äter. Blickar man endast på svensk husmanskost, så finns det inte så många recept som innehåller så många grönsaker att man endast kan äta grönsaker utan någon kötträtt.

Eftersom svensk husmanskost, är från en tid när man inte kunde importera så många grönsaker, åt man oftast rotfrukter, men idag vill man kunna addera färska och fräscha grönsaker och inte bara äta rotfrukter hela året om. Därför kan det löna sig att blicka på andra matkulturer som innehåller fler grönsaker och som adderar mycket fina och goda kryddor. Här kommer några sådana förslag på maträtter från andra kök världen runt.

Beställ libanesisk catering i Stockholm

Asiatisk mat

Blickar man på mat som man gör i Kina, Japan, Korea och den delen av världen, innehåller den maten främst grönsaker, och ris. Det finns visserligen många kött- och fiskrätter som de gärna använder, men de använder en mycket större andel grönsaker än vad vi gör. Gemensamt för maten från Kina, Japan och Korea är att den äts med pinnar, och/eller sked. Därför ser man oftast till att hacka maten i lago stora munsbitar så att den blir lättare att äta utan att behöva skära den i lagom stora munsbitar. Oftast tillagar man maten, antingen i varma eller kalla rätter och med marinad. Så i princip kan man tillaga vilken grönsak som helst, i marinad. När man sedan väl har marinerat grönsakerna kan man steka dem, eller äta dem kalla. 

Recept på marinad:

1/2 dl japansk soja (Kikkoman), 1/2 tsk socker, svartpepper efter egen smak, 1/2 dl risvinäger, 1/2 dl sesamolja, 1/2 tsk majonnäs, 1/2 tsk senap. Blanda allt mycket väl och häll över grönsakerna. Stek dem sedan, eller ät dem rumsvarma.

Mat från Mellanöstern

När det kommer till mat från Mellanöstern är det främst libanesisk mat som har blivit den mest omtyckta maten, så har du bara möjligheten att besöka en libanesiska restaurang, kommer du inte att bli besviken. Maten som tillagas på sådana restauranger kommer i små rätter, oftast efter varandra. De serveras på små assietter och det är inte alls ovanligt att man får 20-30 rätter under en måltid. De serveras  först kalla, sedan varma och till sist får man sött te med baklava eller någon glass. Allt är utsökt och mycket smakrikt. Och de allra flesta maträtterna är baserade på grönsaker, även om det finns rikt med rätter av kött och fisk. Här kommer några klassiska rätter som du säkert redan har smakat.

Baba Ganoush

Baba Ganoush är en väldigt god röra på auberginer som man först grillar i ugnen eller på grillen med olivolja som man ringlar över den. Sedan gröper man ur aubergineköttet och blandar det med vitlök, chili, mynta spiskummin och tahini (sesampasta), salt, peppar och citron. Man tillgar Baba Ganoush på 3 auberginer, 1 dl olivolja, 3 vitlöksklyftor, 1 röd chilifrukt, 1 tsk spiskummin, 1 msk tahini, salt och peppar efter smak och 1 citron.

Hummus

Hummus är en mycket god röra på kikärter, vitläk och tahini. Alla ingredienser mixas till en slät röra som passar till allt. Den görs på: 1 burk färdigkokta kikärter, 1 vitlöksklyfta, 2 msk tahini, 3 msk färskpressad citronjuice, 1/2 tsk spiskummin, 1 dl olivolja, salt och peppar efter smak.

Tabbouleh

Detta är en mycket god och mättande sallad på bulgur. Först kokar man bulgur med lättsaltat vatten i 10 minuter. Finns bruksanvisning på paketet. Skölj sedan persilja med stora blad – finns i affärer som säljer Mellanösternmat. Skala och finhacka lök och tomater. Den görs på: 2dl bulgur, 2 dl vatten, 100 gr persilja, 1 gul lök, 3 tomater, 2 tsk paprikapulver, 1 tsk salt, 1/2 svartpeppar, 1/2 dl färskpressad citrojuice, 1/2 dl olivolja.

––>Tyckte du att maten verkar svår att tillaga? Beställ hem libanesisk catering som inspiration. Här kan du läsa mer om libanesisk catering som du kan få tag på i Stockholm på: http://www.beirutcafe.se.

8 Oct 2019