Behöver du ingredienser till en lyckad fest?

Ska du ställa till med fest? Det brukar i alla fester alltid finnas några ingredienser som krävs för att det ska bli en lyckad fest. Vi tar upp några av dem, som är viktiga att tänka på och se till att lösa dem innan gästerna kommer. Ju mer som du, som festfixare har löst och tänkt på, desto bättre fest brukar det bli.

Var ska gästerna sitta?

Om man i förväg tänker ut var och hur alla gäster ska få plats, gör det att de som kommer till festen kan slappna av. Och tvärtom; har gästerna ingen plats, vill de heller sällan stanna kvar på festen. Därför är det viktigt att lösa den biten var gästerna kan sitta. Ska de äta, bör man lösa den frågan om var de ska sitta och äta någonstans. Om gästerna känner att du har tänkt ut allt i förväg kan de koncentrera sig på det trevliga; att göra festen så lyckad som möjligt. Det sägs att det är värdens uppgift att lösa alla praktiska frågor, men att stämningen på festen är det upp till gästerna att sköta om.

Maten

Vad vill du bjuda gästerna på? Ska du bjuda på mat, fika eller tilltugg? Beroende på vilket du väljer att bjuda på, bör du ordna med porslin, matbord, stolar eller ska gästerna bjudas på cocktaildrinkar och tilltugg? Om så är fallet är det inte lika viktigt att gästerna sitter ner vid bord och äter. Vill man kan man även bjuda på fingermat, då gästerna inte behöver annat än en tallrik att lägga maten på, och sedan bara äter med fingrarna.

Dryckerna

Vad ska gästerna få för drycker? Antingen ordnar du med en bardisk, där de får "beställa" det som de vill dricka, eller om de sitter ner och äter, kanske man ordnar med en buffé då gästerna går och tar för sig av det som de vill äta och dricka. Då kan man ställa fram ett särskilt bord där man ställer alla drycker så att det blir tydligt vilka drycker man kan ta av.

Efterrätt eller tårta?

Det sista man bör tänka ut är om man ska bjuda på efterrätt, efter maten, eller om man vill bjuda på tårta. De flesta gästerna vill dricka te eller kaffe till tårtan eller efterrätten.

Får alla gäster plats hemma hos dig eller behöver du hyra ett partytält så att de får plats utomhus, men så att ni inte behöver ställa in festen på grund av det "svenska vädret", då tänker vi på plötsliga regn precis när man har satt sig för att äta utomhus. Behöver du hyra tält och bor i Stockholm? Läs mer på: http://www.hyrapartytältstockholm.se.

13 Dec 2018