Det är skillnad på pizza och pizza

Kärleken till det italienska köket är välkänd. Varför är det så lätt att ta till sig? Kommer vi aldrig att tröttna på pastan och pizzan? Kanske kan några fakta om ingredienserna ge svar.

Även om rätterna ofta uppfattas som sofistikerade och genomtänkta så är ingredienserna enkla och basala. Det är centralt i den italienska maten att använda färska, enkla och ofta lokalt odlade tomater, kryddor, lökar och mjöl. Det gäller även om du äter denna mat på en restaurang i Gävle. Smakerna där påminner om de som folket i Italien har ätit i generationer. Att använda det säsongen erbjuder på bästa sätt var självklart förr när det var fattigt på landsbygden. Efter många timmars arbete på åkrar och fält så mättade spagettin och osten många hungriga magar.

Inga genvägar

Det kan låta enkelt det hela. Men faktum är att många låter sig luras av halvfabrikat och har för bråttom. Det ska ta tid att laga god mat. Det finns inget sätt att komma runt det. Lägg till en dos kärlek till hantverket, så börjar receptet bli komplett. Exempelvis måste man visa stor respekt för hur pizzadegen ska hanteras. Att känna till kvaliteten på mjöl, tiden för jäsning och temperaturen under gräddning är en vetenskap i sig. Spana efter svärtade ojämna kanter och om botten på skapelsen är lite seg, då har du sannolikt hamnat på en riktigt bra restaurang.

Mat för vänner

Italiensk mat äts ofta i grupp. Att dela en pizza eller smaka från varandras tallrikar är självklart. Om du vill hålla en smal linje, så finns det två saker du kan göra. Se till att portionerna inte blir för stora och försök hålla dig till en enkel sås på tomater, eller ta olja, vitlök och basilika på toppen. Självklart finns det ost för den som vill fylla på lite extra fett och kolhydrater, men det är frivilligt. Desserterna är ett kapitel för sig och svåra att motstå. Även här gäller att de ofta är traditionella, som tiramisu, pannacotta eller ett glas limoncello. Den italienska glassen och sorbeten är också välkända favoriter, eftersom de är en del av det här kökets segertåg över världen. Avslutningsvis kan du ta en espresso efter maten, eller istället för frukost som många italienare gör. Kaffet ska drickas snabbt och bestå av en liten kopp svart. Gillar du att ha mjölk i kaffet? Välj då en cappuccino istället. Det är en espresso med vispad mjölk på toppen.

5 Aug 2020