Går det att äta normal mat med tandimplantat?

Fler och fler väljer att operera in tandimplantat vid tandlossning eller om man på något annat sätt tappat en eller flera tänder. Där man förr valde tandproteser, nästan per automatik, så finns det idag dels fler val att göra och dels också - i många fall - bättre sådana.

Tandimplantat är det alternativ som har flest fördelar. Om vi förklarar tandimplantat lite mer ingående så kan vi rada upp några talande punkter. Innan dess så ska vi dock peka på en tydlig skillnad mellan tandproteser och implantat: de senare ger bättre möjligheter att äta vilken kost man vill. Detta då tandimplantat kan bli permanenta och tas upp av kroppen (mer om det senare). Efter några veckor så kan man som patient därför också äta vad man vill - utan att behöva plocka ut tänderna innan och rengöra dem med rinnande vatten efter.

Det vi ska tillägga är dock att de kan ta tid innan implantaten känns helt bekväma. Både gällande kost - tuggning - och tal så kan det krävas en tid av träning. Det kan således kännas obekvämt att tugga vissa livsmedel - men det är ofarligt. Samma ovana uppstår för övrigt även om du har tandproteser, men där kan obehaget vara livslångt i form av exempelvis ett glappande. Det slipper du med tandimplantat.

Så fungerar tandimplantat

Vi säger att du tappat några tänder och att du vill ha tandimplantat insatta. Du besöker din vanliga tandläkare i Stockholm och det som sedan sker är följande:

  • Undersökning. Det första steget är att man undersöker ditt käkben och det gör man genom röntgen. Inte sällan så tar tandläkaren hjälp av rena specialister för med avancerad bedömning och konsultation.
  • Operation: Du blir inte sövd utan man använder lokalbedövning. Först så borrar man in skruvar i ditt käkben och därefter så fäster man temporära kronor i dessa. Skruvarna i fråga är av titan och det möjliggör att tandimplantaten blir permanenta lösningar. Titan brukar nämligen välkomnas och växa ihop med muskelvävnaden. De temporära kronorna kommer du att få ha i några veckor. Detta medan dina ordinarie kronor tillverkas. Dessa har dina vanliga tänder som mall; något som gör att färg, struktur, yta, storlek och form blir identiska med dina ordinarie tänder. Således finns en stor estetisk fördel i tandimplantat: ingen kan se någon skillnad mellan sådana och vanliga tänder.
  • Efter operation: Du kan känna viss smärta efter en operation, men inte värre än att vanliga värktabletter lindrar. Som vi sa ovan så kan talet och tuggandet påverkas också. I övrigt så brukar inga större negativa effekter synas. Det vi däremot ska addera är att komplikationer kan uppstå långt i efterhand. Skötseln är extremt viktig. Att göra rent och hålla bakterier borta från tandköttsfickorna är direkt avgörande för att få behålla sina tandimplantat genom hela livet. Något som tyvärr många verkar ha missat.

Mer info om tandimplantat finns att hitta på denna sidahttps://www.tandimplantatstockholm.biz/.

15 Jul 2018