Hamburgare av alla de slag

Idag finns det en mängd olika hamburgare som kan vara långt ifrån de traditionella. Men är det fortfarande bara nötkött som används och vilka tillbehör kan man få till sin burgare numera?

En traditionell hamburgare ska vara tillagad av nötkött men idag finns det burgare som har alla möjliga ingredienser och baser, och även de fina restaurangerna kan stolta servera denna rätt. För att generalisera så skapar man en burgare av antingen något slags kött eller något från växtriket. Vanligt är kyckling eller fläskkött från köttsidan men när det kommer till växtriket så kan man använda alla möjliga typer av bönor och ärtor som bas. Man kan till och med använda svamp, broccoli eller ärtor. Endast fantasin sätter gränser för vad man vill använda som bas. Om man väljer något från växtriket så får man ofta tillsätta något som binder ihop som till exempel linfrö eller chiafrön. En uppstickare på senare år är även halloumiburgaren, som blivit en stor favorit och som finns i en mängd olika variationer av burgare.

Får det lov att vara något till?

Även om man kan äta en hamburgare enbart så är det vanligt att man istället beställer en meny, på snabbmatsrestauranger, eller en hamburgertallrik. Vanliga tillbehör i båda fallen är friterad potatis av något slag som potatisklyftor, potatisskivor, sötpotatis eller det vanligaste: pommes frites. Ketchup är fortfarande det vanligaste såsen till, men övriga såser finns i all oändlig variation ända till truffel, bearnaise eller grönmögel. Något som också ändrat sig de senaste åren är brödet. Idag är det mer och mer ovanligt att det traditionella vita brödet med sesamfrön används till hamburgare och istället har det blivit vanligt med ett briochebröd eller något annat liknande bröd.

Nyttigt eller onyttigt

Hamburgarnas rykte att vara onyttiga är ett omtvistat faktum och beror egentligen på vad burgaren är gjord av, hur den är tillagad, vilka tillbehör som serveras till och vilken dryck som burgaren sköljs ner med. I stort sett sägs det att själva burgaren inte är onyttig om man hoppar över friterade potatisen, läsken och eventuellt också brödet. Och om det dessutom är en vegoburgare så är den lika nyttig som något annat som man kan äta ute på restaurang. Det finns även en mängd olika hamburgerrecept med något för alla smaker och plånböcker, så om man vill så kan man redan nästa helg tillverka sin egen hamburgertallrik från grunden där hemma.

23 Apr 2020