Installera fettavskiljare i kök

Gillar du att laga mat? Är du den som alla frågar när det vankas fester, födelsedagar, bröllop och så vidare? Du kanske har en catering, café eller en restaurang? Då vet du hur mycket jobb det är att rengöra köket varje dag. Det är stor risk med mycket fett som vi använder i vår matlagning. Det är inte på något sätt bra om fettet åker med avloppsvattnet ut i våra rör. I värsta fall får vi ett stopp i rören och vi måste spola rören med hett vatten. Blir det ett återkommande problem, blir det kostsamt med alla utryckningar.

Fett i rören åstadkommer problem

Till sist måste man göra något åt problemet, och i sådana fall är en fettavskiljare lösningen. En sådan kan alltså skilja åt fettet från avloppsvattnet. Fett lägger sig som en hinna ovanpå vattnet. En fettavskiljare är en specialbyggd tank som gör att avloppsvattnet står stilla. När vattnet står stilla, lägger sig fettet ovanpå vattnet och det är lätt att skilja fettet från vattnet. Fettet tas till vara och kan återvinnas. Vattnet går ut med avloppet, renas och återanvänds.

Sedan några år tillbaka är det krav på storkök och restauranger att ha fettavskiljare i sina kök. Det är skonsamt mot rören. Någon som har sett fettklumpen som upptäcktes i rören under Londons gator? Det var en gigantisk fettklump, som bildats av flera hundra Londonbor som hällt ut fett i sina avloppsrör. Den var så stor att de var tvungna att spränga den, eftersom inget annat rådde på den. Vi får hoppas att vi inte får något som liknar något sådant.

Vi kan inte släppa vad som helst i rören

Istället får vi alla till mans vara aktsamma om det som vi släpper ut i våra avloppsrör. I synnerhet i storkök och restauranger. Vi tillagar alltmer mat som har mycket fett. När vi sedan rengör kastruller och tallrikar, kommer fettet ut med avloppsvattnet och förstör rören.

Det är ju så populärt att fritera mat, vi friterar allt från grönkål till fisk, skaldjur och kyckling. Det får man inte hälla ut i avloppet. Allt sådant fett måste hällas i behållare som slängs i avfall i sophus, eller återvinningar. Problemet är att vi använder alltmer fett i vår matlagning. Det är varken bra för hälsan eller för våra vattendrag. Vi borde alla istälelt minska på fettet vilket skulle göra maten mer hälsosam och våra vattendrag det samma. Om vi tillagar mat med mer grönsaker får vi mat som är både hälsosammare och mindre fett. Läs mer om fettavskiljare här på: http://www.fettavskiljare.org.

18 Apr 2018