Italiensk mat är den godaste maten

Är du på humör för en restaurangkväll med god mat? Älskar du pizza och andra goda italienska rätter? Vill du rentav ta ett glas rött och italienskt och väldoftande vin till? Välkommen in!

Inte för inte är vi väldigt många som har en speciell förkärlek för italiensk mat. Vad det beror på är kanske svårt att förklara men en förklaring kan vara att det är så himla gott! Vi har under ganska många år haft relativt många italienare boende i Sverige som gärna och generöst delat med sig både av recept och råd och av sin matlagning. Italien är också relativt närbeläget geografiskt och vi har en tradition av att resa dit på semester och därmed har vi också lärt oss hur riktig italiensk mat ska smaka - och dofta. Idag har nog varenda ort i landet minst en pizzeria, och många har flera. Det säger en hel del om hur populärt det är.

Behöver italiensk mat vara mer än pizza?

Svaret är - egentligen inte! En pizza innehåller för det mesta allt man kan begära, speciellt som den kan innehålla lite av varje. Man ser sällan en pizza med innehållet i en konservburk med ärtor och morötter som topping men tja, varför inte? Variationen är i det närmaste oändlig. Pizza är förstahandsvalet för trötta och stressade vardagsmänniskor överallt och hemgjord pizza med speciellt utvalda ingredienser och omsorgsfullt tillagad deg och tomatsås fungerar suveränt som festmat också. För att inte tala om hur trevligt det är att gå på restaurang och låta proffsen stå för pizzalagandet! Å andra sidan - jo, italiensk mat innehåller otroligt mycket mer som är godare än gott. Allt ifrån en välgjord puttrande lasagne med mycket smakrik ost till olika kötträtter med lamm eller kalv. Inte att förglömma skaldjuren. Italien har mycket kust och mycket hav. Och där gör man inte specifika matsedlar med vegetariska rätter, de bara finns som en självklarhet.

Du vet att du vill ha en utekväll

Lämna bekymmer och matlagning hemma, be morfar passa eventuella barn och hundar och gå till en äkta Italiensk pizzeria. Kom in, möts av ljus och dukade bord och glad och vänlig personal. Andas in och totaldrabbas direkt av doften från många ljuvliga rätter. Glid in och slå er ner och välj det ni helst vill ha, från smaskiga små förrätter via maffigt goda pizzor till små söta desserter. Och visst vill ni ha ett glas vin till och en god espresso som avslutning?

18 Feb 2020