Jobba med catering

Många svenskar drömmer om att jobba med mat. Jobbar man med catering får man vara med om hela processen från att köpa maten och laga den, till att göra snygga presentationer och servera maten på ett fint sätt.

Och jobben finns. På senare år har efterfrågan på färdiglagad mat ökat snabbt i Sverige. Det här kan också anas med egna ögon, då många olika jobbsajter ständigt har annonser som efterfrågar personal inom catering och restaurang i allmänhet.

Arbetsuppgifter

Jobbar man med catering kan man få olika typer av uppdrag. Ofta handlar det om att ordna frukostar, bruncher, luncher middagar och plockmat för olika typer av evenemang. Det här kan handla om många olika typer av rätter och stilar. Till exempel kan man få jobba med:

  • Grill-catering
  • Catering till bröllop
  • Italiensk catering
  • Catering för julbord
  • Event-catering
  • Och mer

Kort sagt kan det vara vilken typ av evenemang som helst där större grupper människor träffas. Beroende på vad det är för grupp människor och vilka önskemål det har, kan cateringen se lite annorlunda ut. Till exempel skiljer sig ju maten som serveras på politiska sammankomster och företagskonferenser från maten som serveras på barnkalas.

Att lyckas med catering

En bra grund att stå på är att man har ett brinnande intresse för mat. Vill man utbilda sig själv inom yrket finns det mängder av böcker, tv-program, kurser och information på internet. Någon formell examen i något ämne är dock inte nödvändigt. Många har börjat sin cateringverksamhet i hemmet och sakta skalat upp den i takt med att kundunderlaget och beställningarna har växt.

catering

Så ser jobbannonserna ut

Jobbar man med catering är det ofta som kock, och man sysslar vanligtvis med mer än just bara catering. Ett exempel är en jobbannons av ett företag baserat i Uppsala, där de skriver att restaurangen har öppet för både à la carte, avhämtning, catering och buffé. Hos det här företaget i Uppsala (och även hos de flesta andra företag som inte ligger i Uppsala), jobbar man alltså inte endast med catering, utan mer än så.

Liknande annonser finns över hela landet, den här jobbannonsen av ett företag inom catering i Uppsala var bara ett exempel på en sådan. Samtidigt kan man jobba med catering utan att vara just kock. Till exempel finns en jobbannons ute på nätet där en chaufför sökes för catering. Här är det just inte fråga om matlagning, utan om att transportera ut mat, stolar och bord till olika kunder.

Internationella rätter

Matklimatet har förändrats en hel del på bara några år i Sverige. Medan det förut var hög efterfrågan på svenska rätter och ett mindre antal andra kök (italienskt, franskt t.ex.), finns det betydligt mer internationella influenser på marknaden idag. Det kan vara allt från thailändskt och indiskt till etiopiskt och amerikansk fast food.

3 Apr 2017