Lunchens historia

Visste du att det inte är så länge som vi har ätit "lunch" i Sverige? Enligt Wikipedia är "lunch" dagens andra måltid (första är väl frukosten) och man avser då den mat som man äter mitt på dagen. Ordet lunch kommer från engelskans "luncheon" som är ett av två ord som kommer från "lounge" som betyder brödstycke eller oststycke och "nuncheon" som betyder lätt måltid.

Innan vi kallade lunchen för lunch, kallades den för middag = mitt på dagen, men med tiden  förflyttades middagen från "mitt på dagen" till senare. Innan vi kallade lunchen för "lunch", kallade vi den för "frukost" eller en "andra frukost". I danskan säger man fortfarande "frokost" om lunch medan frukosten kallas för "morgenmad". På den svenska landsbygden kallade man länge frukost för "morgonmat" och lunchen för "frukost" och middagen för "kvällsmat" (eller kvällsvard). I södra Sverige benämner man måltiderna; "frukost", "middag" och "kvällsmat". Så vilka ord vill du använda om dessa måltider?

Med urbanseringen förlades måltiden senare

I Sverige förlades "middagen" allt sernare på dagarna i och med urbaniseringen som gjorde att människornas arbetsdag slutade allt senare på dagarna. När den var slut ville man äta gemensamt, vilket förlade middagarna till efter 5 på kvällarna. Och dagens benämning på måltiden som intas på eller i närheten av arbetsplatsen fick sitt namn "lunch" vilket alla vet idag vad det betyder och innebär. Ofta äter man kanske något mer enkelt till lunch och mer bastant till middagen. Man sparar sig till den större middagen som man intar med sin familj när den är samlad efter arbetsdagen. Eller så kanske man äter sitt huvudmål vid lunchtid, och endast fikar något enklare till kvällen.

Lunchen är individuell

Med tiden har "lunch" blivit ett begrepp i Sverige. Antingen går man ut och äter och använder den tiden när man intar sin lunch till att lära känna varandra bättre på en arbetsplats. Man kanske använder lunchen till att göra affärer, begreppet "affärslunch" har blivit synonymt med storslagen, dyr och välsmakande och med en touch av lyx. Det gäller väl att smida medan järnet är varmt och göra sina bästa deals med den som man vill smida affärerna med. Av alla dessa anledningar har det vuxit upp lunchrestauranger som svampar i skogen. Många restauranger baserar hela sin inkomst just på luncherna när alla ska iväg och äta sin lunch mitt under arbetsdagen. Är du sugen på lunch i Södertälje? Läs då mer på: https://www.lunchsödertälje.se.

21 Nov 2019