Minska ditt småätande genom att laga bättre mat

Många personer idag upplever problem med sina tänder och ser att man får fler hål i dessa än vad man tidigare gjort. Varför? ja, frågan är relevant då dessa personer sköter sina tänder precis som vanligt - man borstar två gånger om dagen, man sköljer med munvatten och man använder sig av tandbyglar för att komma åt plack. Men ändå och trots detta: hål i tänderna varje gång man besöker en tandläkare. Det finns ofta ett gemensamt, bakomliggande skäl till detta och en nämnare som man bör vara medveten om att den finns. Detta i form av småätande. Testa gärna dig själv och svara ärligt.

Hur många gånger per dag äter du någonting? Många säger att de äter en ordentlig frukost, en lunch samt en middag. Där emellan så kanske man tar någon frukt och unnar sig en smörgås senare på kvällen. Det är bra. Men, det många missar är alla småbitar man äter mellan dessa mål- och mellanmål; bullen till kaffet, den lilla chokladbiten man lägger på bandet vid kassan, den lilla kakan man delar med en kollega, den läsk man dricker på tunnelbanan, energidrycken man tar innan träningen och så vidare.

Kort och gott - i de flesta fall så redovisar man inte allting man äter och det är just de små sakerna som leder till de stora, dentala problemen i form av karies och hål i tänderna. Småätandet är en fara - inte bara för tänderna. Ett midjemått som plötsligt ökar kan säkerligen ha sitt ursprung i att man äter lite för ofta än vad man borde. Besöker du en tandläkare i, säg, Solna så kommer säkerligen denne att peka på just småätandet i kombination på felaktig kost då det kommer till att fler patienter har problem med sina tänder.

Vi tänkte därför slå ett slag för två stycken saker som kan slå ut småätandet och därmed göra din tandläkare mer nöjd: att laga egen mat och att laga rejäl sådan som man kan stå sig på genom en hel dag.

Din tandläkare i Solna kommer att rekommendera hemlagad mat

Skillnaden mellan att på egen hand laga sin mat är att man själv styr över vilka ingredienser som ska användas. Köper du färdiglagad mat så innehåller denna ofta mer socker och olika färgämnen som skadar dina tänder. Det har dessutom en ekonomisk uppsida. Genom att laga din egen mat så kommer du att tjäna väldigt mycket pengar (betänk även på hur mycket du kan tjäna in på uteblivna besök hos din tandläkare i Solna).

Tänk mycket grönt, tänk fibrer och tänk bönor - det är kost som du dels står dig på och som dels också är skonsamma mot dina tänder. Tänderna behöver, så att säga, motioneras också och därför är mat med lite tuggmotstånd ofta bra. En enkel regel att följa är att återgå till den klassiska tallriksmodellen då du lägger upp maten. Gör du det så kommer du att få friskare tänder och du kommer att få ett midjemått som du trivs med.

Ett gemensamt råd från alla tandläkare gällande god tandvård är följande: Undvik att dricka en massa sura juicer och energidrycker. Just dessa skadar emaljen och gör dina tänder svagare och mer mottagliga för angrepp av allehanda slag.

18 Mar 2018