När det blir för mycket av det goda

Vin och mat är livet, tycker många. Och visst har de rätt, men den som värdesätter även andra saker i livet vet att man också måste vara försiktig med det som är underbart. För mycket av det goda är aldrig bra, det gäller våra laster precis som det gäller träning och att leva hälsosamt, som för vissa personer idag faktiskt också börjar likna något sorts missbruk. Nej, lagom åt alla håll, det är vår devis. Man ska tillåta sig själv att njuta av en god måltid och ett par glas vin, och inte känna dåligt samvete över det.

Men den överkonsumtion av alkohol och onyttigheter som vi ofta ser i Sverige idag, den är inte bra. I kombination med en stillasittande livsstil, där vi hellre tar rulltrappan än kliver upp några få trappsteg, eller sätter oss ner i tunnelbanan så fort vi stigit ombord, den håller på att leda många av oss i fördärvet.

Åderbråck håller på att bli en folksjukdom

Många hjärt- och kärlsjukdomar är resultatet av övervikt och en stillasittande livsstil. De flesta av oss har arbeten där vi inte rör på oss särskilt mycket, det gäller till exempel alla som jobbar på kontor. Därför har det blivit allt vanligare att svenskar drabbas av åderbråck på benen. Åderbråck är en typisk åkomma som drabbar den som är överviktig och inte motionerar tillräckligt. Den orsakas av att venerna i benen inte orkar pumpa upp blodet, som då blir kvar i venerna och töjer ut dem. Till slut blir venerna tjocka och slingriga och syns under huden som blåa gummisnoddar.

Åderbråck är delvis ärftligt, och förr i tiden var det inte många förutom de som hade det i släkten som drabbades. Men idag ser vi att människor får åderbråck allt längre ner i åldrarna, och orsaken är oftast övervikt och att man inte rört på sig tillräckligt. Det här är ett samhällsproblem, för även om åderbråck inte är direkt farligt så är de mycket besvärande, och de kan även leda till värre symtom som bensår och blodproppar.

åderbråck

Åderbråcksbehandling får man bekosta själv

Vill man ta bort åderbråcken för att man tycker att de är missprydande, så får man bekosta behandlingen själv. Det är bara åderbråck som bedöms kunna leda till värre symtom som bekostas av landstinget. Det går relativt enkelt att ta bort åderbråck, men det är dyrt och det bästa är så klart att helt försöka undvika att de uppstår från början.

Så visst ska vi njuta av livet och allt det goda det ger oss. Men vill vi verkligen vara snälla mot våra kroppar ska vi även underhålla dem med träning och motion, något som faktiskt också kan ge oss känslor av välmående och tillfredsställelse när vi väl kommit över de där motiga första gångerna. På så sätt slipper vi hjärt- och kärlsjukdomar och komplikationer som åderbråck.

5 Jun 2019