Nytt golv i köket - några tankar
Köket är en central plats i alla bostäder. En plats där alla kan samlas, där vi lagar mat och där vi - numera - också socialiserar på ett helt annat sätt än tidigare. Trenden om att laga mat har skapat ett sug hos alla familjemedlemmar - ung som gammal - och det gör att köket också har kommit att bli än mer viktigt.
Här kan man se att utrymmet förändrats som en följd av detta; förr var köket litet och funktionellt, byggt för en person som lagade maten. Idag så bygger man gärna större kök och om det finns en möjlighet så slår man gärna ihop köket med andra rum - exempelvis med en annan social plats i form av vardagsrummet. Den öppna planlösningen är populär och den kommer också att öka i popularitet; det ser man bara på hur de nyproducerade bostäderna ser ut idag.
Men, en sådan planlösning sätter också högre krav på golvet. Det skiljer väldigt mycket i slitage i ett kök och i ett vardagsrum. Det senare är en plats där man, så att säga, bara är. Köket är en plats där man spiller, där man tappar saker och där man hela tiden är i rörelse. Där blir också slitaget högre och därför så bör man tänka annorlunda gällande golvet där.
Att rakt igenom ha samma golv i vardagsrum och kök i en lägenhet i Stockholm må vara snyggt; men det kommer också att innebära att en del slits hårdare än den andra. Där skulle vi istället överväga att rama in köksdelen genom en köksö och genom en tydlig list och välja ett annat typ av golv.
Anlita en golvläggare i Stockholm
Först och främst: det går att välja samma golv i både vardagsrummet och köket. Dock så bör man då tänka på ytbehandling och välja en som klarar lite mer påfrestning. Lack är ofta ett bra alternativ för detta.
Väljer man att lägga ett annat golv i köksdelen så är det viktigt att man tar hjälp av en golvläggare. I och med att golv idag finns i så många material, sorter, mönster och färger så bör man ta hjälp av en golvläggare med att få det valda golvet på plats - på ett sätt som motsvarar det utlovade livslängden. Ett dyrt eller ett billigare golv spelar i sammanhanget mindre roll: livslängden minskar om du lägger det själv. Med det sagt: här kommer två alternativa köksgolv:
- Plastgolv: Ett plastgolv har väldigt många positiva egenskaper. Det tål stryk, det tål smällar, det klarar allehanda spill och det är samtidigt lättstädat. I och med att du kan välja i stort sätt vilken färg eller vilket mönster som helst så har du också möjlighet att skapa ett personligt kök. Nackdelen? Ja, det kan vara svårt att matcha plast mot trä. Risken finns i att köksdelen ser väldig plastig och konstlad ut medan vardagsrummet ser lyxigare och varmare ut.
- Laminat: dagens laminatgolv ser ofta ut som trä - oavsett vilket träslag det handlar om. Det gör att du kan få det att passa mot golvet i vardagsrummet - och samtidigt njuta frukterna av laminaten. Det klarar vatten på ett bra sätt, det är stryktåligt, och de klarar av exempelvis hundklor utan att repas. En tappad kastrull är inga problem. Nackdelen är att det kan se lite trist ut efter ett tag och att det - till skillnad mot trägolv - inte går att slipa. Det går att fräscha upp genom andra metoder, men att låta en golvläggare slipa det är tyvärr inte möjligt. Ett klart minus.
Mer om golvläggning: http://www.golvläggarestockholm.net.
Andra inlägg
- Att hyra partytält i Stockholm
- Kulinariska höjdpunkter på libanesiska restauranger i Solna
- En smakresa på restaurang i Bromma
- Matlådor som förenklar vardagen och främjar hälsan
- Äkta smakupplevelser på sportbar vid Gullmarsplan
- Följ med på en kulinarisk resa med catering i Bromma
- Autentiska smaker från Thailand på en restaurang i Sundbyberg
- Fixa fest oftare, med catering
- Det krävs riktigt bra kylskåp på restaurang
- Ge din hund ett näringsrikt hundfoder