Öppna upp med fönster i köket

Få platser sätter lika höga krav på belysning som köket. Du behöver dels ett ljus som ger dig fullt fokus på att laga mat, hacka livsmedel och sköta all typ av förberedelse utan att skada dig. dels så behöver du också en allmän belysning enbart för att kunna tända ochs läcka när du kommer in- och lämnar köket i fråga.

En tredje belysning gäller den lite mer mysiga och hemtrevliga; äter du middag med din partner så kanske ni vill ha ett lite mer romantiskt sken än vad den allmänna belysningen och den rena punktbelysningen ger.

Tre ljuskällor alltså; med trots det så upplever många att köket blir för mörkt, för tråkigt och för bortkopplat. Det har att göra med ljusinsläppet och avsaknaden av fönster.

Många kök kan ha kanske ett mindre fönster - vissa saknar fönster överhuvudtaget. Vi har all förståelse för att man inte kan förändra detta om man bor i en bostadsrätt i centrala Stockholm - men om man exempelvis bor i en egen villa så är det fullt möjligt att göra någonting. Detta i form av att sätta in nya fönster - eller genom att skapa utrymme för sådana.

fönsterinstallation

Större fönster även i köket

Många väljer idag att tänka så gällande vardagsrummet. Man tar bort en stor del av väggen till förmån för rena glaspartier - panoramafönster eller skjutbara fönsterpartier. Det är en tanke som verkligen går att anamma även till ett kök. Att kunna stå och laga mat och hela tiden ha ett härligt, naturligt ljusinsläpp och samtidigt kunna se ut över grannskapet. Det låter härligt, eller hur?

En enda sak rent praktiskt - utöver det naturliga; att söka bygglov - bör man göra. Det är för övrigt något vi även uppmanar de som sätter in stora fönster i sitt vardagsrum. Tänk på växthuseffekten.

Markiser förhindrar överhettning i köket

Med växthuseffekten så tänker vi oss inte någonting som rör miljön och hur du ska minska på avgaserna. Istället så tänker vi på hur du ska skydda din egen hemmiljö och få ett behagligare klimat även om du väljer att sätta in stora fönster i köket - eller i vardagsrummet. Stora fönster ger större ljusinsläpp. Det är sant, men lika sant är det att det ökar på värmen inomhus. Tänk på hur det känns i ett växthus under en varm sommardag. Outhärdligt!

I ett kök blir det nog varmt ändå och där måste man kunna ge sig själv skugga då det krävs. Markiser är en bra lösning på problemet och markiser går idag att få i stort sett vilka färger, former och storlekar som helst. Dessutom så går de att styra via fjärrkontroll så att du kan välja att fälla ut dem så fort temperaturen inomhus blir för varm.

Markiser - snygga även från utsidan

En klar fördel med markiser är att de är snygga. De skänker ett hus lite extravagans, lyx och flärd. Detta oavsett modell och därför så handlar det om att slå två flugor i en smäll. Du får dels ett mer trivsamt hus och kök genom att sätta in större fönster, dels så ser det bättre ut från utsidan och som en tredje fördel så får du genom dina markiser både skugga, ett behagligare inomhusklimat och en mer lyxig exteriör där ditt hus känns mer unikt.

På sajten http://www.markisstockholm.nu kan du läsa mer om köksmarkiser och andra typer av solskydd.

9 Nov 2018