Tänk att kunna baka som Thelins konditori

Har du också velat kunna baka godsaker, precis som Thelins konditori? Har du någonsin besökt Thelins konditori i Stockholm. De har hur många konditorier som helst! Vad sägs om konditori i Farsta centrum, i Frösunda, 3 konditorier på Östermlam, i Gröndal, 2 konditorier på Kungsholmen, 2 konditorier i Mörby, i Nacka, 2 konditorier i Solna, Sundbyberg, på Södermalm och Södersjukhuset och i Älvsjö? Så många. Man kan inte ha så många konditorier i Stockholm, om man inte är väldigt duktig på det man gör. Och på Thelins konditorier vet de precis hur man gör för att kunna servera stans bästa bakverk. 

Man måste baka med kärlek

Du kan i princip välja vilket bakverk som helst; smörgåstårtor, bröd, bullar, princesstårtor, pajer och glass. Allt "hembakat" av Thelins egen personal. Här är det ganska svårt att veta exakt hur de har gjrot och fortfarande gör för att deras bakverk ska bli så goda som de är. Här gissar vi på att de för det första väljer de bästa råvarorna för att baka så goda saker. Sedan gissar vi att de bakar med kärlek. Kärlek som ingrediens är mycket viktigt. Vem som än har försökt baka eller laga någon rätt, vet att om man är arg, stressad eller ledsen när man bakar eller tillagar någon rätt, misslyckas i köket. Kärlek är en mycket viktig ingrediens och inget att strunta i eller förakta.

Fika är en populär och svensk tradition

Thelins konditori började i Uppsala. Den blev snabbt ett favorithak bland stadens studenter. "Alla" satt där. Det var där man träffades efter en tenta, innan en tenta, eller innan utekvällen, efter en föreläsning, innan en föreläsning och så vidare. Utlänningar som flyttar till Sverige lär sig snabbt att de flesta svenska fikar. Då träffas man över en kopp kaffe, eller en mugg med te. Till det kan man då fika smörgås, bulle, kex, eller bara dricka kaffet eller téet som det är.

Så här kan du baka goda chokladbollar

Du kommer att behöva dessa ingredienser för 25 goda chokladbollar:

  • 3 dl havregryn
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 msk vaniljsocker
  • 2-3 msk kako
  • 100 gr rumsvarmt smör
  • 2 msk kallt, starkt kaffe

Så här gör du:

  1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke
  2. Klicka i smör och kaffe, rör om och blanda med fingarna till en smulig deg
  3. Forma bollar och rulla dem i kokos.
  4. Klart!

För riktigt bra inspiration, passa på att besöka Thelins konditori när du är i Stockholm. Det är värt ett besök.

chokladbollar

3 Sep 2018