Tänk även på vad du dricker om du vill gå ner i vikt!

Vilken mat passar ska man äta om man vill gå ner i vikt? Svaret på den frågan kan variera i det oändliga och beror på vem du frågar. Här finns så många olika bantningsrecept, nästan lika många som det finns människor på jorden. 

LCHF

Denna metod är omdiskuterad och resultaten kan diskuteras. Här finns det vissa, fåtal läkare som menar att man både mår bättre och går ner i vikt genom att äta fett och protein men samtidigt minska på grönsaker och frukt. Genom att inte äta grönsaker och frukt går man miste om en stor källa till antioxidanter, vitaminer, mineraler och viktiga näringsämnen, varför vi absolut inte råder till att gå ner i vikt med LCHF-metoden.

GI-mat

Denna bantningsdiet innebär att man följer ett index byggt på antalet kolhydrater som finns i olika livsmedel. Dock värderar man kolhydrater som kommer från råg, hela fullkorn bättre än de raffinerade vetet och sockret som ger höga värden av kolhydrater. Det är nyttigt att äta rågbröd, råris och grönsaker som innehåller viktiga vitaminer och mineraler. Frukt är nyttigt och ska ätas. Punkt.

Stenålderskost

När var människorna som smalast? Antagligen under den period under mänsklighetens historia när det knappt fanns någon mat. Här tänker man att man håller sig till en paleolitisk kost med mycket magert kött, nötter, bär och frukt men inget spannmål, inga mjölkprodukter, matfett eller socker.

Viktväktarmetoden

Denna metod som Viktväktarna har utformat är det absolut bästa sättet att gå ner i vikt. Enkelt förklarat innebär den att man räknar poäng på allt som man äter. De har utarbetat ett helt system där varje livsmedel innehåller en viss poäng, vilket i stort sett motsvaras av kalorier, så ska man få i sig högst 2.000 kalorier per dag, ska man äta livsmedel som tillsammans kommer upp i motsvarande Viktväktarpoäng per dag.

Vilka viner kan man dricka om man vill få ner i vikt?

Det gäller att man är sparsam med alkoholdrycker under den tid som man vill gå ner i vik. En del alkoholhaltiga drycker innehåller mer socker än andra, som till exempel ciderdrycker innehåller mer socker än vodka och så vidare. Här gäller det att gissa hur mycket socker en drink innehåller. Man kan ju enkelt titta på sockerhalten i drycken man köper i affären. När det kommer till viner, gäller det även här samma sak; står inte det på etiketten hur många andelar socker vinet innehåller, kan man enkelt slå upp vinet antingen på Systembolagets hemsida eller någon annan hemsida med upplysningar om viner. Till exempel innehåller Casa Vinironia Appassimento Edizione Oro cirka 11 gram socker per liter, Mauro Prmititvo Elbereito innehåller 5 gram socker per liter och Cõtes-du Rhõnes Reserve mindre än 3 gram per liter vin.

Så kan du lära dig mer om viner

Vill man lära sig mer om viner kan man prova vinsmakning. Då kan man säga när man bokar vinprovningen att man försöker gå ner i vikt och få reda på vilka ”smala” livsmedel som passar till de olika vinsorterna.

skål med dryck

23 Jun 2018