Viktiga saker att tänka på då man planerar och utrustar storköket

Behöver ni utöka ert storkök? Eller har skolan fått ett nytt kök där elevernas mat ska tillagas och ni behöver köpa in nya maskiner? Det finns företag som vet vad ni kan tänkas behöva.

Innan ni köper in ny storköksutrustning bör ni prata med er kökspersonal för att få användbara tips och synpunkter. De vet hur man kan maximera och praktiskt använda lokalerna och har förmodligen idéer på hur man kan förbättra funktionaliteten i storköket. Rita upp en enkel skiss över köket och rita in de olika områdena såsom matlagning, förvaring, kyl och frys, kundkontakter och ett område där disken tas omhand.Tänk på att de som ska arbeta i köket ska kunna röra sig fritt och ha nödvändiga redskap inom räckhåll så att onödigt och tröttsamt spring för att leta efter saker undviks. Gör en lista över all den storköksutrustning som behövs för att effektivt kunna arbeta i köket och för att underlätta för personalen.

Kökspersonalen vet bäst vad som behövs och vad som inte fungerar

Några av de typiska maskiner som kan behövas i ett storkök är exempelvis en fritös, el- eller gasspis, grill, lavastensgrill, pastakokare, stekbord med mera. Man kan även behöva maskiner som underlättar arbetet och snabbar på matlagningen såsom grönsaksskärare, degblandare och bakmaskiner. Kyl och frys behövs självfallet också, likaså en bra diskmaskin med torkfunktion. Satsar man på bra storköksutrustning så blir det lättare att både tillaga och servera maten. Servicenivån ökar och med den också lönsamheten. Bra redskap och utrustning underlättar också personalens arbete och minimerar arbetsskador - något som så klart är väldigt viktigt.

Välj miljövänliga och energisnåla maskiner

Via internet kan man hitta grossister som säljer köksutrustning till restauranger och storkök. Ofta kan man redan via deras hemsidor jämföra priser men ska man utrusta ett helt kök med det allra nödvändigaste kan det vara bra att även kontakta dem personligen. Vänd er till en återförsäljare som har ett brett utbud. Då ökar chanserna för er att hitta det som passar bäst i just ert kök. Många leverantörer av storköksutrustning erbjuder även hjälp med installation av köksmaskiner. Att även ett underhållsavtal kan i vissa lägen vara bra. Då slipper man oroa sig om maskinerna börjar krångla eller blir slitna. Att också välja en leverantör av storköksutrustning som kan erbjuda energisnåla maskiner och som hjälper till med att återvinna dem när de är uttjänta kan också vara viktigt.

19 Aug 2020